Anasayfa Medya Haberler Safari ve Google’ın Gizli Modları Sanıldığı Kadar Güvenli Mi?

Safari ve Google’ın Gizli Modları Sanıldığı Kadar Güvenli Mi?

Safari ve Google’ın Gizli Modları Sanıldığı Kadar Güvenli Mi?

Tarayıcılar içerisinde en çok kullanılanlar Google Chrome ve Safari. Pek çok insan internetin son zamanlardaki birinci gündem maddesi olan kişisel verilerin gizliliği ve güvenliği endişesinden ötürü bu tarayıcıların gizli modlarını kullanıyor. Peki ya bu gizli mod sandığınız kadar güvenli mi? Gizli mod içerisinde attığınız her adım tamamen herkesten gizli mi? Dijital dünyadaki en yakın çözüm ortağınız Sahne Medya’nın editörleri sizler için hazırladı.

Google ve Safari gibi tarayıcılarda yer alan gizli mod seçeneği pek çok insan tarafından sık sık kullanılıyor. Bu seçenek tarayıcı geçmişimizin kaydedilmesini istemiyorsak bizim için ideal bir tercih oluyor. Örneğin sevgilinizle ortak olarak kullandığınız bir bilgisayardan ona hediye almak için bir arama yaparsanız ve gizli modu kullanırsanız hediyenizin sürprizi kaçmıyor. Ama kötü bir haberimiz var. Gizli mod sandığımız kadar güvenli değil.

Google ve Safari’nin Gizli Modları Neleri Gizler?

Gizli mod seçeneği ile çevrim içi geçmişinizin kaydedilmesini durdurabilirsiniz. Mesela gizli modayken tıkladığınız web siteleri tarama geçmişinizde asla görünmeyecektir. Bununla birlikte çerezleri de barındırmayan ve hiçbir şekilde site verisini kaydetmeyen bu mod bize çok avantaj sağlar.

Bilgileriniz daha sonra yeniden kullanılmak üzere saklanmaz. İşte bu yüzden hem Google hem de Safari’nin sunduğu bu gizli mod özelliği son derece kullanışlı. Özellikle de cihazınızı sizinle ortak kullanan birileri varsa. Ya da yaptığınız her arama ile ilgili reklamları uzun süre görmekten hoşlanmıyorsanız.

Gizli Modun Gizleyemediği Şeyler

Gelelim yazının en can alıcı noktasına. Gizli modun neleri sakladığını öğrendik. Peki ya gizlemedikleri? Sizinle ortak bir şekilde aynı kablosuz internet ağına bağlanan herkes göz attığınız hemen her şeyi görüntüleyebilmek için casus yazılımlar kullanabilir.

Bu durumun oldukça tedirgin edici olduğunun farkındasınızdır. Mesela işvereniniz sizin haberiniz ya da onayınız olmadan nelere göz attığınız takip etmek için bu yazılımları kullanabilir. Aynı şekilde internet servis sağlayıcınız da aynı şeyi kolaylıkla yapabilir.

Daha kötü bir senaryoyu hayal edelim. Bir suça karıştınız veya bir cinayete kurban gittiniz diyelim. İnternette en son nelere göz attığınızı görmek isteyen polisler, internet sağlayıcınızdan bu bilgileri talep edebilir ve internetteki ayak izlerinize erişebilirler.

Facebook’a gizli modda giriş yaparsanız sitede ne yaptığınıza dair ayrıntılar yine de kayıt altındadır. Tıpkı gizli modda değil de herhangi bir tarayıcıdaymışsınız gibi. Yani Google ve Safari’nin gizli mod seçenekleri internetteki ayak izlerinizi silmek için yeterli değildir.

Teknoloji ve bilişim dünyasına dair en son gelişmelerden habersiz kalmamak için Sahne Medya blog sayfasını takip etmeye devam edin

Sahne Medya
Sahne Medya

06-08-2021 08:49:48

Sizi Arayalım
X
FORMU DOLDURUN
SİZİ ARAYALIM
Kampanyalardan Telefon, Sms ve Mail yoluyla haberdar olmak ister misiniz?