Anasayfa Medya Haberler Wikipedia, 32 Ay Sonra Türkiye de Erişime Açıldı!

Wikipedia, 32 Ay Sonra Türkiye de Erişime Açıldı!

Wikipedia, 32 Ay Sonra Türkiye de Erişime Açıldı!

Anayasa Mahkemesi'nin, Wikipedia'nın erişime kapatılmasını hak ihlali sayan kararının gerekçesinin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından dijital ansiklopedi Wikipedia’nın yeniden erişime açılması için süreç başladı. Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği’nin erişimin engellenmesine yönelik kararı kaldırmasının ardından alınan karar BTK'ya gönderildi. BTK’nın da yerel mahkemenin kararını internet servis sağlayıcılarına bildirmesinin ardından Wikipedia'nın erişim engeli kaldırıldı.

BİZ YOKKEN WİKİPEDİA'DA NELER DEĞİŞTİ?

Engelin kaldırılmasının ardından yaklaşık 3 yıl sonra Türk takipçileriyle yeniden buluşan Wikipedia’nın logosunun üstüne ‘#kavuştuk’ şeklinde hashtag açıldı. 29 Nisan 2017'den beri Türkiye'den erişilemeyen sitede bu süre zarfında platforma pek çok teknik güncelleme yapıldı. Ancak bu güncellemelerin dışında kullanıcı alışkanlıklarını değiştirecek birkaç yenilik de kullanıma sunuldu.

ÖN İZLEME ÖZELLİĞİ

Wikipedia platforma yaptığı güncelleme ile sayfalara ön izleme özelliği getirdi. Bu yöntem ile makalenin konusunu anlayarak tıklayıp, tıklamama kararı da verilebilmesine imkan tanındı.

Bu özellik sayesinde kullanıcılar bir Wikipedia sayfasını okurken metin içerisindeki hyberlink'li (mavi renkli) kelimelerin üzerine geldiklerinde tıklamalarına gerek kalmadan yeni sayfanın özetini okuyabilecek.

MOBİL İÇİN KARANLIK MOD

Bu süre içinde platforma yapılan başka bir güncelleme sayesinde  iPhone ve iPad kullanıcılar 'Dark Mode' (Karanlık Mod) özelliğine kavuştu. Söz konusu özellik özellik cihazlarda hatırı sayılır oranda pil tasarrufu yapılmasına imkan tanıyor.

"TÜRKİYE'Yİ ÖZLEDİK" KAMPANYASI BAŞLATMIŞTI

Wikipedia geçtiğimiz dönemde Facebook sayfası üzerinden #WeMissTurkey (Türkiye'yi özledik) hasthag'iyle bir kampanya başlatmıştı.

Sahne Medya
Sahne Medya

01-01-1970 02:00:00

Sizi Arayalım
X
FORMU DOLDURUN
SİZİ ARAYALIM
Kampanyalardan Telefon, Sms ve Mail yoluyla haberdar olmak ister misiniz?