Anasayfa Medya Haberler Google'dan Tartışılacak Koronavirüs Kararı! Bilgileri Hükümetlerle Paylaşacak!

Google'dan Tartışılacak Koronavirüs Kararı! Bilgileri Hükümetlerle Paylaşacak!

Google'dan Tartışılacak Koronavirüs Kararı! Bilgileri Hükümetlerle Paylaşacak!

Google, koronavirüs salgınına karşı konulan yasaklara uyulup uyulmadığını takip etmek isteyen hükümetlere yardım amacıyla tüm dünyadaki kullanıcılarının konumlarını paylaşmaya başladı. Sputnik’in duyurduğu habere göre bu karar; Google Maps yöneticisi Jen Fitzpatrick ile Google’ın sağlık politikalarından sorumlu Karen DeSalvo tarafından kamuoyuna duyuruldu.

Google’ın koronavirüs önlemleri altında paylaştığı bilgilere göre salgından en fazla etkilenen ülkelerden biri olan İtalya’da insanların parklara çıkma oranı yüzde 94, işe gitme oranı ise yüzde 63 azaldı. Bu oranlar Türkiye’de ise işe gitmede yüzde 63 oranında, parkların doluluk oranı da yüzde 60 oranında azaldı.

ANONİM VERİLER OLUŞTURULUYOR

Google bu uygulamayı şimdilik 131 ülkede yaparken, kullanıcıların bilgilerine özel bir internet sitesi aracılığıyla ulaşılıyor, ardından da zaman içindeki dolaşım eğilimlerinin taslağı elde ediliyor.

Ölçümlemede, Google Maps’teki trafik yoğunluğu ile insan hareketliliği gibi bilgiler, konum bilgilerini etkinleştiren kullanıcılardan toplanarak, ‘kümelenmiş ve anonim’ veriler oluşturluyor.

Google’un kişelerin veri gizliliği noktasındaki tereddütlerini gidermek için ise, kullanıcının konumu, hareketleri ve kontakları gibi kimliğini ifşa edecek bilgileri paylaşmayacağı duyuruldu.

İLK VERİLER

Google’un paylaştığı 16 Şubat - 29 Mart arası ilk veriler ise şöyle:

Avrupa’da salgının en fazla kayba yol açtığı ikinci Avrupa ülkesi İspanya’da market ve eczane ziyaretleri yüzde 76, park ziyaretleri yüzde 89 oranında azalma gösterdi. İşyerlerine gidenlerin oranı da yüzde 64 oranında azaldı.

Lokal ve yaş bazlı yasaklar uygulanan Türkiye’de ise işyerine gitme oranı yüzde 45, park ve bahçe ziyaretleri ise yüzde 60 oranında azaldı. Türkiye’de toplu taşımayı kullananların oranı yüzde 71, market ve eczaneye gidenlerin oranın ise yüzde 39 düştü.

İTALYA’DA İŞE GİTME YÜZDE 63 AZALDI

Toplamda yaklaşık 14 bin kişinin hayatını kaybettiği İtalya’da park, bahçe, restoran ve sinema ziyaretleri ise yüzde 94 oranında azaldı. İşe gitme oranları yüzde 63 oranında düşerken, market ve eczaneye gidenlerin oranınında ise yüzde 85’lere varan bir azalma görülüyor.

Dünya genelinde 245 bin 573 vakayla en yüksek bulaşma oranlarının gerçekleştiği ABD’de ise, karantina ilan edilen ilk eyalet olan Kaliforniya’da market ve park ziyaretleri yüzde 50 oranında düştü. Arkansas’ta ise bu oran sadece yüzde 29 olarak gerçekleşti.

JAPONYA’DA İŞE GİTME ORANI FAZLA ETKİLENMEDİ

salgının kontrol altına alındığı ve tedbirlerin hafifleştirdiği Japonya’da ise market ve park ziyaretleri yüzde 26 oranında azaldı. Japonların işe gitme oranı ise sadece yüzde 9 oranında düştü.

‘BU BİLGİLER OTORİTER REJİMLERDE TEHLİKELİ’

Bütün bunlara rağmen pek çok kişi bu bilgilerin otoriter rejimlerin elinde gözetimi artırma ve ifade özgürlüğünü baskılama aracına dönüşeceği uyarısında bulunuyor. Bu bilgilerin liberal demokrasinin hakim olduğu ülkelerde ise mahremiyetin ve dijital hakların ihlaline yol açabileceğine dikkat çekiliyor.

Sahne Medya
Sahne Medya

01-01-1970 02:00:00

Sizi Arayalım
X
FORMU DOLDURUN
SİZİ ARAYALIM
Kampanyalardan Telefon, Sms ve Mail yoluyla haberdar olmak ister misiniz?