Anasayfa Medya Haberler Google Ads İlişkilendirme Modelleri Nedir? Nasıl Kullanılır?

Google Ads İlişkilendirme Modelleri Nedir? Nasıl Kullanılır?

Google Ads İlişkilendirme Modelleri Nedir? Nasıl Kullanılır?

İnternet ortamında günlük hayatımızda en çok kullandığımız platformlardan biri Google. Adres sormadan, kelime aramalarına kadar her işimizde Google’e başvuruyoruz. Bu durum hedef kitlesine ulaşmak isteyen firmalar için büyük avantajlar sağlıyor. Google’ın firma, şirket, marka veya kişiler için dijital reklam seçeneklerini sunduğu platform ise Google Ads.

İlişkilendirme Modelleri Nedir? Nasıl Kullanılır?

Peki Google Ads nedir diye sorsak çoğu kişi ‘bilmiyorum’ diye cevap verecektir. Özetle Google Ads’nin kullanılma amacı; büyük oranda dönüşüm sağlamaktır. Bu bir gayrimenkul firması için form doldurma, e-ticaret sitesi için satış, bir yazar için de makalesinin 1 dakikadan fazla okunması olabilir.

İlişkilendirme Modeli’ne gelirsek kısaca, dönüşüm yolundaki birden fazla olan etkileşime verilen puanlama sistemidir.

Gayrimenkul sektörü için dönüşüm formu örneği;

Örnekteki gibi gayrimenkul sektöründe hizmet veren bir marka için kullandığımız bir kurguyu ve burada dönüşüm modeli (ilişkilendirme modeli) olarak “Son Tıklamayı” kullandığımızı görüyoruz.

Son Tıklama Modeli Nedir? Ne Zaman Kullanmalıyız?

Son tıklama modeli ise, tüm puanlamayı son etkileşime veren bir ilişkilendirmedir. Son tıklama, hesabı ilk açtığımızda kullanılması önerilir; ama ilerleyen dönemlerde hesapta uygulanan stratejilere ve dönüşüm sayısına göre değiştirilmesi gerekir ki, işte tam burada vazgeçmediğimiz ilk alışkanlığa dönüyoruz. Buna dikkat etmeliyiz. Peki bu durumda hangi ilişkilendirme modelini kullanmamız gerektiği konusu gündeme geliyor. Gelin cevabını birlikte arayalım.

Zamana Bağlı Azalma Modeli Nedir?

Zamana bağlı azalma modeli ise tüm puanlamayı (dönüşümü) son tıklamadan farklı olarak son etkileşime bağlı olarak değil, yakın zamanda dönüşüme katkı sağlayan reklamlara göre veren bir dönüşüm modelidir. Bu nedenle kesinlikle son tıklamadan sonra kullanılan dönüşüm modeli olarak düşünülmelidir.

Zamana bağlı azalma modelini ise Google Analytics verilerini kullanarak açıklamaya çalışalım. Gayrimenkul sektöründe hizmet veren markamızın verilerini incelediğimizde; dönüşüm yapan kullanıcıların %85’i siteye ilk girdiğinde dönüşüm gerçekleştirmiş, %15’lik kısmı ise 2. ile 30. gün arasındaki günlerde siteye giriş yapmış ve siteyi birden fazla ziyaret etmiş. Bu da bize şunu gösteriyor; bu hesap özelinde eğer ilişkilendirme modelinde “Son Tıklama Modelini” kullanırsak dönüşüm yolunda sadece son etkileşime değer atar, “Zamana Bağlı Azalma Modeli” kullanırsak dönüşüme yakın zamanda gerçekleşen reklam etkileşimlerine değer atar. Bu da bize hesap optimizasyonunu sadece tek bir yola göre değil, birden çok yola göre daha verimli bir şekilde yapılabileceğini gösterir.

Veriye Dayalı İlişkilendirme Modeli Nedir?

Veriye Dayalı İlişkilendirme Modeli ise, dönüşüm elde etmede her bir etkileşimin gerçek katkısını hesap verilerine dayanarak hesapladığı için diğer modellerden ayrılır. Bu noktada Google’a ait yapay zekâ etkili bir şekilde çalışmaktadır. Dönüşümden elde edilen reklam yolları ile diğer reklam yolları karşılaştırılır ve yapay zekâ harcamayı dönüşüm elde edilen reklam yollarına kanalize eder. (Anahtar kelime ya da reklam metni olabilir.)

Bu modeli kullanabilmek için bir ayda (30 gün) minimum 15.000 tıklama, 600 de dönüşüm elde edilmesi gerekmektedir. Ancak birçok hesapta daha az dönüşüm ile de bu modellendirmeyi kullanmak mümkündür.

Eğer teklif modeli olarak Edinme Başı Maliyet (EBM) kullanıyorsanız, kesinlikle Veriye Dayalı İlişkilendirme Modelini denemelisiniz.

Sahne Medya
Sahne Medya

01-01-1970 02:00:00

Sizi Arayalım
X
FORMU DOLDURUN
SİZİ ARAYALIM
Kampanyalardan Telefon, Sms ve Mail yoluyla haberdar olmak ister misiniz?