Anasayfa Medya Haberler Adana'da Konut Satışında Patlama Yaşanıyor

Adana'da Konut Satışında Patlama Yaşanıyor

Adana'da Konut Satışında Patlama Yaşanıyor

Hükümet, Corona salgınından en olumsuz etkilediği sektörlerden olan inşaat sektöründe piyasayı canlandırmak için konut kredisi oranlarında indirime gitti. Bu kapsamda kamu bankaları konut kredisi faiz oranlarını birinci elde yüzde 0.64, ikinci elde ise yüzde 0.74'e düşürdü. Kampanyanın başlaması ile birlikte ilk iki haftada düşük krediye yurt genelinde 30 binin üzerinde talep oldu. Talep patlamasının yaşandığı illerden biri de Adana oldu. Adana’da sıfır konut birikiminin olduğu Sarıçam bölgesindeki konutların büyük çoğunluğu satıldı.

Adana Emlakçılar Esnaf Odası Başkanı Rabia Ülkü Uçar, yeni pakette sıfır konutlardaki faiz oranının yüzde 0.64, ikinci elde ise yüzde 0.74 olarak açıklandığını, faiz oranlarının düşmesi ve vatandaşın 180 ay vade ve 1 yıl geri ödemesiz kredi imkânından faydalanabilmesinin Adana’da konut piyasasını artırdığını söyledi. Bu oranların hem sektör hem de vatandaş açısından çok olumlu olduğunu vurgulayan Uçar, ilk iki haftada ülke genelinde düşük krediye 30 bini aşkın kişinin başvurduğunu dile getirdi.

Faizlerin inmesiyle birlikte konut satışlarında ciddi bir patlama yaşandığını vurgulayan Uçar, “Şuan itibariyle müteahhitlerin elinde çok az daire kaldı. Sarıçam bölgesi Adana’da konut stoğunun olduğu bir bölgeydi. Orada bile fazla satılık konut kalmadı.” dedi.

FİYATLAR YÜZDE 15-20 ORANINDA YÜKSELDİ

Süreçteki en olumsuz noktalardan birinin fiyatların yükselmesi olduğunun altını çizen Uçar, faiz indirimiyle birlikte sıfır konutta firmaların ve ikinci elde de ev sahiplerinin yüzde 15-20 oranında konut fiyatlarına zam yaptığını açıkladı. Bu durumu fırsatçılık olarak gören Uçar, “Faiz indiriminin ardından evin gerçek değerinden yüzde 15-20 oranında daha yüksek fiyatlar talep edilmeye başladı. Bu da alıcıları mağdur etmeye başladı. Çoğu satışlarda caymalar yaşandı. Konutlardan ederinin üstünde fiyat talep edildi. Vatandaş da evi sevdiği, kaçırmak istemediği için boyun eğmek zorunda kaldı.” İfadelerini kullandı.

Konut satışındaki hareketliliğin ikinci elde daha fazla olduğunu dile getiren Başkan Uçar, sözlerini şöyle tamamladı: “2019 sonrası el değiştirilen tapulara 0,74 hak verilmiyor, 2019 öncesi el değiştirilenlere ise bu oran veriliyor. Ancak yaş sınırlaması olmaksızın bütün hepsinde 0,74 uygulanmasını istiyoruz o zaman piyasa daha hareketlenir.”

Sahne Medya
Sahne Medya

01-01-1970 02:00:00

Sizi Arayalım
X
FORMU DOLDURUN
SİZİ ARAYALIM
Kampanyalardan Telefon, Sms ve Mail yoluyla haberdar olmak ister misiniz?