Anasayfa Medya Haberler Google, KOBİ ve Esnafa 12 Milyon Dolarlık Destek Verecek!

Google, KOBİ ve Esnafa 12 Milyon Dolarlık Destek Verecek!

Google, KOBİ ve Esnafa 12 Milyon Dolarlık Destek Verecek!

‘Dijital Dönüşümle Fark Yaratan Esnaflar’ programı adındaki program, Google ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Federasyonu (TESK) işbirliği, Ticaret Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi desteğiyle hayata geçirilecek. Program nedeniyle düzenlenen çevrimiçi toplantıda konuşan Google Yükselen Pazarlar Başkan Yardımcısı Meir Brand, Kovit-19 pandemi sürecinde internetin hayati rol yüklendiğini, insanların internet vasıtasıyla sağlıkla ilgili gerçeklere ulaşarak, eğitimlerine devam edebildiğini anlattı.

Hükümetlerin de internet ile sağlık yönünden izleme yaptığının altını çizen Brand, teknoloji kullanımında 5 ayda 5 yıllık bir ilerleme kaydedildiğini vurguladı. Bu süreçte online perakendeciliğin toptan perakendecilik içerisindeki payının yüzde 5'ten yüzde 10'a yükseldiğini ifade eden Brand, bu süreçte 1,5 milyon işletmenin kazanacağı yeni dijital beceriler ile işlerini dijitale taşıyacağını öngördüklerini vurguladı.

Dijital dönüşüm için işletmelerinin finansmana ihtiyaç duyduğunu dile getiren Brand, bunun için Google olarak 12 milyon dolarlık finans paketi sunduklarını belirtti.

Dijitalleşmeyi uzun vadeli bir ortaklıkla mümkün kılacaklarının altını çizen Brand, Türkiye’nin de çevrim için anlamında pandemiden güçlü çıkacağını söyledi.

"Esnafın Teknoloji Kullanma Becerisine Katkı Sağlayacak"

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken ise dijitalleşmenin öne çıktığı pandemi döneminde esnaf ve sanatkârın işlerinin durma noktasına geldiğini anlattı. Palandöken, Google’nin önayak olduğu proje ile restoran ve kafe işletmecisi esnafın dijital pazarlama eğitimi alacağını, teknoloji kullanma becerilerinin artacağını ifade etti. Palandöken ayrıca, projenin salgından en çok etkilenen 20 ilde yürütüleceğini vurguladı.

"Yaklaşık 12 Milyon Dolarlık Kovid-19 Destek Paketi Oluşturduk"

Google Türkiye Direktörü Mehmet Keteloğlu da 2006’dan bu yana Türkiye’nin dijital dönüşümünü çok yönlü katkılar sunduklarını belirtti. Yaptığı katkılarla güçlenen dijital ekosistemin 1,4 milyon kişilik istihdam sağladığını belirten Keteloğlu, "Google’un katkı sunduğu dijital ekonominin milli gelirdeki payı yüzde 4'ü aşarak nominal bazda 150 milyar TL'ye yetişti. 2023'te bu payın milli gelirin yüzde 4,7'sine ulaşacağını hesaplıyoruz." ifadelerini kullandı.

Esnafa ve kamu kurumlarına 4 ana bileşenden yaklaşık 12 milyon dolarlık Kovid-19 destek paketi sunduklarını ifade eden Keteloğlu, “Bu bileşenler; KOBİ'lere sağlayacağımız özel kredi desteği; TESK aracılığıyla kafelere, restoranlara ve çalışanlarına yönelik yapılacak bağış; dijital eğitim ve araçlar sunacağımız Google Dijital Türkiye Platformu ile kamu kurum ve kuruluşları ile KOBİ'lere sağladığımız reklam hibeleri olacak." dedi.

Program kapsamında ilk olarak TESK'e 500 bin dolarlık bağış yapılacağını ifade eden Keteloğlu, bu bağış ile pandemiden olumsuz etkilenen kafe ve restoran sahipleri ile çalışanlarının dijital becerilerinin artırılacağını vurguladı.

"Kredi Olanağını Bir Finans Kurumuyla Hayata Geçireceğiz"

Proje ile 24 ayda 20 bin restoran ve kafe sahibine ve çalışanlarına online ve offline eğitimler vermeyi hedeflediklerini belirten Keteloğlu, "Kurulacak online eğitim platformu ile uzaktan eğitim ve dijital yetkinlik eğitimleri düzenlenecek. Daha sonra pilot 20 şehir ziyaret edilecek, restoran ve kafeler dijital dönüşüm eğitim kitapçığı ile buluşacaklar." şeklinde konuştu.

KOBİ’ler için 3 milyon dolarlık kredi destek paketi oluşturduklarını belirten Keteloğlu, bunu da Türkiye'deki bir finans kurumu aracılığıyla hayata geçireceklerini ifade etti. Keteloğlu, 1,5 milyon işletme ve bireye ulaşmak istedikleri bu program kapsamında işletmelerin online araçlara ve eğitimlere tek noktadan ulaşabileceklerini söyledi.

Sahne Medya
Sahne Medya

01-01-1970 02:00:00

Sizi Arayalım
X
FORMU DOLDURUN
SİZİ ARAYALIM
Kampanyalardan Telefon, Sms ve Mail yoluyla haberdar olmak ister misiniz?