Anasayfa Medya Haberler Web Sitesi ve SEO Aşkı

Web Sitesi ve SEO Aşkı

Web Sitesi ve SEO Aşkı

SEO ve Web Tasarım birbirinden ayrı düşünülemeyecek iki konu. SEO kurallarına uygun şekilde hazırlanmamış bir web sitesi asla arama motorları tarafından dikkate alınmaz. Bu nedenle SEO çalışması olmadan bir web sitesi sahibi olmanız pek de bir anlam ifade etmeyecektir. Çünkü web sitesi ve SEO uyumunu gözetmediğiniz taktirde internetteki yüz binlerce seçenek arasında görünmez olacaksınız.

İnternet sitenizin indexlenebilir ve okunabilir bir tasarımı olması gerekir. Arama motorlarının botları belirli aralıklarla web sitenizi denetlemeye gelirler ve sayfanıza yapılan giriş sayısına, kullanıcıların sayfanızda geçirdiği süreye, SEO kurallarına uyma yüzdenize bakarak sizi puanlarlar. Bu puan da web sitenizin arama sonuçlarındaki sıralamasını belirler. Yani web sitenizde yer alan içerikler ve görseller ne kadar kaliteli olursa olsunlar, botlar tarafından kurallara uygun görülmüyorsa kelimenin tam anlamıyla hiçbir işinize yaramayacaktır.

Web sitenizin ara yüz kodlamasının HTML 5 şeklinde olması, mobil uyumlu olması, hızlı bir hosting servisi kullanmanız, URL yapısının SEO uyumlu olması ve buna göre domain almanız, doğru anahtar kelimeler kullanmanız web sitenizi SEO ile uyumlu hale getirir ve arama sonuçlarında zirvedeki yerinizi kolayca alabilirsiniz.

SEO Uyumlu Web Sitesi Ne Demek? SEO Uyumlu Web Sitesi Nasıl Olmalı?

Bir web sitesinin yazılım sürecinden, tasarımların kullanıcılara kolaylık sağlamasına kadar pek çok kriteri karşılaması gerekir. Arka planda çalışan gereksiz sorgular hem çalışma prensipleriniz zorlar hem de arama motorları tarafından olumsuz şekilde değerlendirilir.

SEO uyumlu bir web sitesinin hem kullanıcı odaklı olması hem de arama motorlarının kriterlerini gözeterek hazırlanması gerekir. Bunun dışında bazı önemli konular ise şu şekilde:

  • Web Sitesi kullanım amacına uygun bir alan adı taşıması
  • Duyarlı ve kullanıcıya kolaylık sağlayan bir tasarımı olması
  • Tasarım ve web sitesi içeriğinin birbiriyle uyumlu olması
  • Kodlama yapısının hata barındırmaması W3C standartlarını karşılaması
  • Gereksiz sorgulardan arındırılması
  • Aramalara uygun şekilde kalıcı bağlantıların ayarlanmış olması
  • H1 etiketlerinin doğru şekilde hazırlanmış olması.
  • Web Sitenin haritasının doğru biçimde oluşturulması ve otomatik olarak pinglenmesi
  • Web Sitenin çalışma prensiplerinden menülere, bağlantı butonlarından web sitenin genel tasarımına kadar her şeyin kullanıcılar için kolay anlaşılır şekilde düzenlenmesi

SEO Uyumlu Web Sitesi Neden Gerekli?

Tıpkı geçmişte üretilen teknolojik cihazların (Telefon, bilgisayar vs.) bu günün ihtiyaçlarına cevap verememesi gibi geçmişte o günün teknolojisine göre hazırlanmış web siteleri de bugün arama motorlarının beklentilerini karşılayamıyorlar.

Her arama motoru kendi kullanıcılarının aradığı bilgiyi, ürünü veya hizmeti, basit ve hızlı şekilde bulabilmesini amaçlar. Web Siteniz eski dönem teknolojisine göre hazırlanmışsa eğer hiçbir arama motoru web sitenizi kullanıcılarının karşısına çıkarmayacak, tavsiye etmeyecek ve yönlendirmeyecektir.

Google Aramalarında Web Sitenizin Mobil Uyumlu Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız?

Mobil cihazlar üzerinden yapılan Google aramalarında web sitenizin üst sıralarda yer almasını istiyorsanız web sitenizin mobil kullanım için uyumlu olması gerekir. Search Console mobil kullanılabilirlik bölümünden web sitenizin mobil kullanıcılar için ne kadar kullanıcı dostu olduğunu inceleyebilirsiniz. Bununla birlikte Google Speed Test aracını kullanıp web sitenizin sayfa hızını ve iyileştirmeniz gereken dosyaları tespit edebilir, web sitenizin Google’ın nazarında ne kadar kullanıcı dostu olduğunu ölçümleyebilirsiniz.

Kullanıcı Dostu ve Mobil Cihazlara Uyumlu Web Sitesi İnşası

Esasında yapmanız gereken şey kullanıcıların aradığı şeyleri yorulmadan kolayca bulabileceği bir web sitesi dizayn etmektir. Web sitenizde yer alan içeriklerin başlıkta vaat ettiği şeyleri karşılayabilmesi, aranılan içeriğin kolayca bulunabilmesini sağlayacak arama çubukları kullanıcılarınızı mutlu edecektir.

Hızlı Bir Şekilde İndex Alan Sayfalar

Google’ın ve diğer arama motorlarının botları düzenli aralıklarla web sayfanızı ziyaret eder ve bu ziyaretler sırasındaki izlenimleriyle web sitenizde yer alan içerikleri indexler. İndexleme işlemi gerçekleşirken Google botlarının SEO uyumlu sayfaları daha hızlı ve kolay algıladıkları artık bir sır değil. Bundan ötürü sayfalarınızın SEO uyumlu tasarıma sahip olması yalnızca kullanıcılarınızı memnun etmekle kalmıyor, Google botlarının da sizi daha kolay algılayıp ödüllendirmesini sağlıyor.

SEO Uyumlu Web Tasarımı Nasıl Yapılır?

Görseller İçin Alt Açıklamalar Kullanın

Google’ın ve diğer arama motorlarının botları sayanızda yer alan görselleri algılayamaz. Bu da indexleme esnasında görsellerin göz ardı edilmesine yol açar. Bu durumda da web sitenizin SEO değeri azalabilir. Bunun için görsellerinizde alt açıklamalara yer vermek mantıklı bir çözümdür.

Web Sitenizde Yer alan Videolara Altyazı Eklemeyi İhmal Etmeyin

Ses ve video içerikleri de tıpkı görseller gibi Google botları tarafından algılanamaz. Web Sitenizde video içerikler yayınlayacaksanız mutlaka altyazı eklemelisiniz. Bu sayede Google botları bu içerikleri kolayca algılayıp indexleyebilir ve web sitenizin SEO değeri artmış olur. 

No İndex Yapısı Kullanın

Arama motorlarının botları web sitenizi sıklıkla ziyaret edip sayfalarınızı indexliyorsa bu doğru yolda olduğunuz anlamına gelir. Fakat indexlenmesini istemeyeceğiniz sayfalar da vardır. Böyle durumlarda no index yapısı kullanmak, indexlenmesini istemediğiniz sayfaları korumanızı sağlar.

SEO Tarayıcılarını Kullanın

SEO tarayıcılarını kullanmak web sitenizin botların gözünde nasıl göründüğünün raporlanmasını sağlar ve SEO çalışmalarınıza daha iyi yön vermenize yardımcı olur.

Google Search Console’dan Yararlanın

Web Sitenizin SEO açısından ne durumda olduğunu anlayabilmeniz için kullanacağınız en verimli araçlardan biri de Google Search Console’dur. Hem sayfanızın indexlenebilir olup olmadığını görebilir hem de web sitenizle ilgili sorunları tespit edip düzeltme yoluna gidebilirsiniz.

Web Sitenizin Yapısını Mümkün Olduğunca Basit Tutun

Web Sitesi tasarımının karmaşık menülerden ve alt menülerden oluşması halinde botlar sayfanızı indexlerken son derece zorlanacaktır. Aynı zamanda ziyaretçilerin de aradıklarını bulması neredeyse imkansız hale gelecektir. Bu yüzden sade ve kolay anlaşılır tasarımlar her zaman için en doğru tercihtir.

Sayfa Sayısı Sınırlı Kalmalı

SEO uyumlu bir web sitesi arzusundaysanız ve mümkün olduğunca az sorunla uğraşmak istiyorsanız sayfa sayınızın olabildiğince az olmasına özen göstermelisiniz. Ne kadar çok sayfa, uğraşılacak o kadar çok sorun demektir. Bu yüzden az sayıda ama daha kaliteli sayfalardan oluşan bir web sitesi tasarlamalısınız.

HTML Sitelerde SEO

HTML Web sitesi hazırlarken dikkate almamız gereken noktalar şu şekilde:

  • Web Sitenizde linkleme yaparken anahtar kelimeleri doğru ve etkili biçimde kullanın.
  • Site haritanızı eksiksiz ve hatasız şekilde oluşturun.
  • SEO Title, Keywords ve Meta Description bölümlerini özenli şekilde girin ve içeriklerinizin yüzde yüz özgün olduğundan emin olun.
  • Web sitenizde düzenli şekilde güncel ve benzersiz içerikler yükleyin. Google güncellemelerini dikkate alın. Çünkü SEO çalışmaları için bugün yaptığınız doğrular, yarın yanlış olabilir. Google algoritmasını kullanıcı memnuniyeti için sürekli güncellemektedir.

Sahne Medya Web Tasarım ve SEO Hizmeti

Sahne Medya olarak geçmişten bugüne SEO danışmanlığı ve Web Tasarımı alanlarında yerel ve ulusal ölçekte çok sayıda başarıya imza attık ve bunun en önemli nedenlerinden biri de Web sitesi ve SEO’nun uyumlu olmasının ne denli mühim olduğunu gözeterek hareket etmemizdi.

SEO çalışması ve Web Sitesinin SEO tabanlı hale getirilmesi konusunda yerel ve ulusal ölçekte çok sayıda başarı hikayesine imza atan Sahne Medya’nın diğer tüm hizmetlerine web sitemizden ulaşabilirsiniz.

Sahne Medya
Sahne Medya

25-06-2021 12:13:18

Sizi Arayalım
X
FORMU DOLDURUN
SİZİ ARAYALIM
Kampanyalardan Telefon, Sms ve Mail yoluyla haberdar olmak ister misiniz?