Anasayfa Medya Haberler Algoritma İddialarına Karşı Instagram'dan Açıklama

Algoritma İddialarına Karşı Instagram'dan Açıklama

Algoritma İddialarına Karşı Instagram'dan Açıklama

Sık sık değiştirdiği algoritmalarla gündeme gelen Instagram, dünya genelindeki kullanıcıların sorularına yanıt vermek adına bir açıklama yayınladı. Bazı hesaplara yapılan engellemeleri ve kullanıcılara sunduğu önerileri açıklayan Instagram yetkilileri, soru işaretlerini gidermeye çalıştı. Dijital dünyadaki en yakın çözüm ortağınız Sahne Medya, popüler sosyal medya uygulaması Instagram'daki son gelişmeleri sizler için derledi.

Pek çok içerik üreticisi, paylaşımların görünmemesinden şikayetçi. Şirket yöneticisi Adam Mosseri yaptığı açıklamada bir kez daha Instagram algoritmasının nasıl çalıştığını ve bazı içerik üreticilerine gölge yasaklama yani shadow ban uygulayıp uygulamadığını anlattı.

Instagram'ın ileri gelen yöneticilerinden Adam Mosseri, hangi içeriğin görülüp hangisinin görülmeyeceğine dair denetlemede bulunan tekil bir algoritmanın bulunmadığını söyledi. Bunun yerine storyler, keşfet ve reels için farklı farklı algoritmalar kullandıklarını açıkladı. Yazının en merak edilen konusu ise içerik üreticilerine herhangi bir bilgi verilmeden uygulanan shadow ban, yani gölge yasaklama oldu.

Instagram'dan Şeffaflık Sözü

Adam Mosseri, shadow ban uygulamasını doğruladı. Bir kullanıcının hesabının ya da yayınladığı içeriğin, bir açıklama veya gerekçe olmadan, sınırlandığı veya gizlendiğini kabul etti. Ancak bu konuda şeffaflığı artırmak için çalışmalarını devam ettirdiklerini söyledi. Instagram uygulaması uzun yıllardır çok sayıda spekülasyon ve komplo teorisine konu oldu. Bu şirketin shadow ban konusunda yaptığı ilk açıklama değil. 2 yıl kadar önce de bu konuya değinmişlerdi. Fakat yaptıkları açıklama, kamuoyunu tatmin etmemişti. Söylemek gerekir ki takipçilerin birçoğu paylaştığınız şeyleri göremiyor. Çünkü insanlar akışlarının yarısından daha azına bakıyor.

Ancak Instagram artık hatasını kabul etmiş gibi görünüyor. Mosseri’nin açıklamasında, “eğer içeriğiniz daha az görünür hale geldiyse, bunu bilmeli ve buna itiraz edebilmelisiniz” gibi cümleler yer alıyor.

TikTok’dan sonra insanların en çok zaman geçirdiği sosyal medya uygulamaları arasında yer alan Instagram, uzun zamandır algoritmaları ve algoritmaların önerileri konusunda eleştiri yağmuruna tutuluyordu. Hatta Mark Zuckerberg’in Facebook ve Instagram’ı, takip ettiğimiz insanların gönderilerinden çok uygulamaların bize önerdiği şeyleri gördüğümüz, bir çeşit keşif motoruna dönüştürmek istediğine dair teoriler var. Yine de kullanıcıların ısrarla talep ettiği kronolojik sıralama özelliği uygulanmaya devam ediyor.

Bütün sosyal medya platformları, içerik üreticileri ve influencer’ları kendisine çekmek için teşvik etmeyi amaçlarken, Instagram'ın shadow ban nedeniyle onları küstürmesi ne gibi sonuçlar doğuracak merak konusu. Sosyal platformlardaki gelişmelerden anında haberdar olmak için Türkiye'nin önde gelen dijital reklam ajansı Sahne Medya’nın blog sayfasını takip edebilirsiniz.

Sahne Medya
Sahne Medya

05-06-2023 01:38:36

Sizi Arayalım
X
FORMU DOLDURUN
SİZİ ARAYALIM
Kampanyalardan Telefon, Sms ve Mail yoluyla haberdar olmak ister misiniz?