Anasayfa Medya Haberler Dedeler Facebook, Torunlar Instagram Kullanıyor

Dedeler Facebook, Torunlar Instagram Kullanıyor

Dedeler Facebook, Torunlar Instagram Kullanıyor

Türkiye’de yapılan bir araştırmada 65 yaş üstü kişilerin Facebook, en genç kuşağın ise Instagram’da daha fazla zaman geçirdiğini ortaya koydu.

Areda Piar’ın Marketing araştırma şirketinin Türkiye’de kuşaklara göre bin 100 kişi üzerinde yaptığı internet kullanıcılığı araştırmasının sonuçları açıklandı.

Araştırmaya göre 65 yaş üstü kişiler olan baby boomer kuşağı yüzde 57.6 oranında interneti sosyal medya takibinde kullanıyor. Bu gruptakilerin en çok kullandığı sosyal medya uygulaması ise yüzde 89.7 oranıyla Facebook.

Z kuşağı olarak tabir edilen gençler ise yüzde 74.6’lık bir oranla interneti sosyal medyada zaman geçirmek için kullanıyor. Z kuşağının en çok tercih ettiği sosyal medya uygulaması ise yüzde 79.9 oranıyla Instagram.

Mart ayının son haftasında yapılan araştırmada ‘İnterneti en çok hangi amaçla kullanıyorsunuz' sorusuna kullanıcılar; sosyal medya takibi, arama yapmak, video izlemek, online TV/gazete takibi gibi yanıtlar verdi.

Araştırmada en öne çıkan konulardan biri, Baby Boomer kuşağı olarak ifade edilen 65 yaş üstü vatandaşların interneti sosyal medya takibi yapmak için kullanması oldu. 1946-1964 yılları arasında doğan bu kuşaktakilerin yüzde 57.6'sı interneti sosyal medya takibinde kullanıyor. Bu oran X kuşağında yüzde 47.6, Y kuşağında yüzde 44.7, Z kuşağında ise 45.4 oldu. Araştırma ile farklı kuşaklardaki insanların interneti kullanırken benzer davranışlar sergilediğini ortaya koydu.

X Kuşağı Arama Yapıyor

İnterneti arama yapmakta kullananların oranı ise X kuşağında yüzde 39.7, Z kuşağında yüzde 34.3, Y kuşağında yüzde 32.9 ve baby boomers kuşağında ise yüzde 26.5 olarak gerçekleşti. ‘interneti en çok hangi amaçla kullanıyorsunuz?’ sorusuna Y kuşağı yüzde 15.7 oranında video izlemek cevabını verirken, baby boomer kuşağı ise yüzde 7.8 oranında online TV/gazete takip etmek cevabını verdi.

Dedeler Facebook, Torunlar Instagram Kullanıyor

 ‘Hangi sosyal medya mecralarını kullanıyorsunuz?’ sorusuna ise en yüksek yanıtı yüzde 89.7 oranıyla baby boomers kuşağı Facebook olarak verdi. Bu kuşağı yüzde 83.3 ile X kuşağı, yüzde 81.7 ile Y kuşağı ve yüzde 72.3 oranı ile de Z kuşağı takip etti.

Aynı soruya Z kuşağı yüzde 79.9 oranında Instagram cevabını verirken, yine Z kuşağı yüzde 64.8 Twitter, yüzde 22.8 Tiktok, yüzde 13.4 oranında da Snapchat olarak yanıtladı. Linkedin'i kullandığını ifade eden Y kuşağı katılımcılarının oranı ise yüzde 4.3’te kaldı.

Zaman Geçirmek İçin Online Olunuyor

"Sosyal medya mecralarını hangi amaçla daha çok kullanıyorsunuz" sorusuna ise Z kuşağının yüzde 66.2'si paylaşım etkileşim cevabını verdi. Aynı soruya Z kuşağının yüzde 38.6’sı iletişim (yeni arkadaşlar/ sosyal ortamlar edinmek), yüzde 12.5’i de marka takibi diyen cevabını verdi.

Aynı Z kuşağının yüzde 56.1’i 'eğlence' cevabını verirken, “zaman geçirmek” diyenlerin oranı yüzde 74.6, oyun oynamak diyenlerin oranı ise yüzde 14.6 oldu. Bu soruya Y kuşağının yüzde 73.8’i ise 'gündem takibi' cevabını verdi.

İçerik Satın Alıyorlar

Araştırmada yer alan "Ücret karşılığı mobil / çevrimiçi içerik satın alıyor musunuz" sorusuna ise Z kuşağının yüzde 65.9'u, X kuşağının yüzde 18.4'ü, Y kuşağının yüzde 16.1'i ve baby boombersların yüzde 5.1'i ‘evet’ cevabını verdi.

Skala Çok Geniş

Araştırmadaki ‘Hangi içeriklere para ödüyorsunuz?’ sorusuna ise Z kuşağının yüzde 38'i müzik indirme, yüzde 48.7'si oyun, yüzde 29.4'ü çevrimiçi film/ dizi izleme, yüzde 35'i film indirme şeklinde cevap verdi. Bu soruyu X kuşağının yüzde 86.6'sı, baby boombersların ise yüzde 79.4'ü mobil uygulama şeklinde cevaplandırdı.

Alışveriş de Yapıyoruz

Araştırmadaki "Online alışveriş yapıyor musunuz" sorusunu ise Z kuşağının yüzde 64.4'ü, Y kuşağının yüzde 46.5'i, X kuşağının yüzde 49.7'si ve baby boomers kuşağının ise yüzde 39.4'ü ‘evet’ şeklinde cevaplandırdı.

"Hangi kategoride daha çok alışveriş yapıyorsunuz" sorusuna ise Z kuşağının yüzde 66.6'sı giyim/ayakkabı/aksesuar, yüzde 39.5’u eğlence, yüzde 11.4’ü oyun cevabı verdi. Bu soruya Y kuşağının yüzde 45.3'ü elektronik araçlar, yüzde 22.6’sı ise anne/bebek/çocuk cevabını verdi.

Alışverişte Güven İstiyoruz

Kullanıcılar, “İnternet sitelerinden alışveriş yaparken aşağıdakilerden hangisi / hangileri sizin için önemli unsurlardandır” sorusunu da cevaplandırdı. Bu soruya Z kuşağının yüzde 89.4'ü güvenli alışveriş cevabını verirken, yüzde 56.7’si indirim ve kampanyalar, yüzde 44.5 teslimat hızı, yüzde 55’i internet sitesinin bilinirliği, yüzde 40.8’i ürün çeşitliliği, yüzde 16.4’ü öneri/tavsiye, yüzde 21.1’i de promosyon ve hediyelerin önemli olduğunu dile getirdi. Aynı soruya baby boomers katılımcıların yüzde 43.3'ü ise kapıda ödeme seçeneğini öne çıkardı.

Z Kuşağı Markaları Takip Ediyor

Araştırmada yer alan ‘Sosyal ağlarda markaları takip ediyor musunuz?’ şeklindeki soruya ise Z kuşağının yüzde 58.8'i, Y kuşağının yüzde 38.6'sı, X kuşağının yüzde 38'i ve baby boomersların da yüzde 26.6'sı ‘evet’ cevabını verdi.

İndirimler Takip Ediliyor

“Sosyal ağlarda markaları takip etme nedeniniz hangisidir” şeklindeki soruya ise Z kuşağının yüzde 28.9'u markayı satın almayı sürdürme niyetim şeklinde cevap verirken, yüzde 45.9'u indirim /kampanyalar/ promosyonlardan haberdar olma isteğim yanıtını verdi. Bu soruya Z kuşağı yüzde 34.6 oranında markadan duyulan memnuniyet cevabını verirken, baby boomersların ise yüzde 39.9'u markaya olan güvenimin /markanın dürüst olması şeklinde açıklıyor.

Hakem Heyetine Gideriz

‘Markalara ilişkin bilgi, istek ve şikayetlerinizi hangi kanallar aracılıyla iletirsiniz?’ şeklindeki soruya ise baby boomersların yüzde 63.6'sı tüketici hakem heyetlerine başvuru cevabını verdi. Aynı soruya Z kuşağı yüzde 37.7 oranında forumlar, yüzde 23.6 oranında kurumsal web sitesi, yüzde 36.1 oranında ise sosyal ağlarda markaları etiketleyerek paylaşım yapmak cevabı verildi.

Aynı soruya Y kuşağının yüzde 33.7’si şikayet siteleri cevabını verirken, kurumsal çağrı merkezleri diyenlerin oranı ise yüzde 38.3 olarak gerçekleşti.

Sahne Medya olarak sosyal medya yönetimi ve sosyal medya reklamlarında müşterilerimize profesyonel ekimizle birlikte hizmet vererek marka veya ürününüzün popülerliğini artırıyoruz. Sahne Medya’nın sosyal medya yönetimi ile ilgili bilgi almak için https://www.sahnemedya.com/sosyal-medya-yonetimi, Facebook, Instagram, Twitter, Youtube, Linkedin ve Tiktok gibi popüler sosyal medya reklamlarıyla ilgili bilgi almak için ise https://www.sahnemedya.com/ linkini tıklayıp Online Mecralar’dan detayla araştırma yapabilirsiniz.

Sahne Medya
Sahne Medya

24-05-2021 10:21:22

Sizi Arayalım
X
FORMU DOLDURUN
SİZİ ARAYALIM
Kampanyalardan Telefon, Sms ve Mail yoluyla haberdar olmak ister misiniz?