Anasayfa Medya Haberler Dünya İnternet Hız Rekoru Kırıldı

Dünya İnternet Hız Rekoru Kırıldı

Dünya İnternet Hız Rekoru Kırıldı

İnternet hızı günümüzde internet kullanıcılarının asla tatmin olmadıkları ve hep daha fazlasını istedikleri bir konu… Saniyede 5 bin GTA V hız ile Japonya, bu konudaki rekoru kırdı. Sahne Medya editörlerinin sizler için hazırladığı haberin detayları şu şekilde…

Japonya Ulusal Bilgi ve İletişim Teknolojileri Enstitüsü mühendisleri, 319 terabit/sn hıza ulaştılar ve dünya internet hızı rekorunu kırmayı başardılar. Rekora olanak sağlayan altyapı, günümüz altyapısıyla da uyumlu halde.

Bundan yaklaşık olarak 10 ay önce Londra Üniversitesi Akademisi ve KDDI Research’ün mühendislerinde yeni bir dünya internet hızı rekoru gelmişti. Mühendisler şuanda kullanılan fiber optik altyapı ile daha fazla bilgiyi daha küçük veri paketlerine sıkıştırmak için yeni bir teknoloji geliştirmeyi başarmışlardı. Yapılan testler 178 terabitlik muazzam bir hız sağlamıştı.

Biz normal internet kullanıcıları olarak 100 megabit internete geçtiğimizde adeta çağ atlamış gibi hissederken yeni bir internet hız rekorunun daha haberi geldi. Japonya’daki Ulusal Bilgi ve İletişim Teknolojileri Enstitüsü mühendisleri bu rekoru kırdı. Yeni rekor ise bir öncekinin neredeyse iki katı hızdaydı. Japon mühendisler, günümüz fiber optik kablo altyapısıyla uyumlu olan 3000 kilometrelik fiber yardımıyla 319 terabit hıza ulaşmayı başardı.

Rekor Nasıl Bir Altyapıyla Kırıldı

Mühendisler, rekor kırmalarına olanak tanıyan sistemde veriyi tek çekirdek yerine dört çekirdek üzerinden taşıdılar. Sinyaller bu sayede dalga boyu bölmeli çoğullama adı verilen bir teknik kullanılarak aynı zamanda iletilen çoklu dalga boylarına gömüldü. Daha fazla veri taşıyabilmek için nadir olarak tercih edilen bir bant eklendi ve çeşitli amplifikasyon teknolojileri kullanılarak mesafenin uzatılması sağlandı.

Yeni rekorun kırılmasını imkan tanıyan dört çekirdekli optik fiber, standart kullanılan tek çekirdekli fiberle aynı çapa sahip. Bu da bu sistemin mevcut fiber altyapılarda kullanılabileceğini gösteriyor.

Hızın seviyesini daha iyi anlatmak gerekirse Türkiye ortalama 28.74 megabit indirme hızı kullanıyor ve bu OECD ülkeleri arasındaki en düşük hız. Bu ülkeler arasında en yüksek hız ise 186 megabit hızla İsviçre’ye ait. Bu rekor Türkiye’deki internet hızının 11.099.512 katı.

İnternet Hızı konusundaki gelişmeler ilginizi çekiyorsa eğer Sahne Medya blog sayfasında yer alan şu haberlere göz atabilirsiniz… sahnemedya.com/turkiye-nin-internet-hizini-yukseltecek-girisim

Sahne Medya
Sahne Medya

16-07-2021 14:04:40

Sizi Arayalım
X
FORMU DOLDURUN
SİZİ ARAYALIM
Kampanyalardan Telefon, Sms ve Mail yoluyla haberdar olmak ister misiniz?