İnternet hayatımızın her alanını kaplarken halen daha güçlü bir internet altyapısına sahip olmayan ülkeler var. Hepimiz internet hızından şikâyet ederiz. Sahne Medya editörleri olarak sizin için dünyanın en kötü internetini kullanan 10 ülkeyi mercek altına aldık.
Özellikle pandemi koşullarının etkisiyle internet, hayatımızda hiç olmadığı kadar önemli hale geldi. 2021 yılı itibariyle şirket çalışanlarının çoğu evden çalışma sistemine geçti. Pandemi sürecinde birçok işin yürümeye devam etmesi, hayatın içinden çıkılmaz bir kriz haline gelmemesi internet sayesinde oldu.
İnternetin yavaş olmasının ne denli büyük sorunlara neden olduğu biliniyor. Yavaş bir internet bağlantınız varsa oyun oynamaktan hizmet almaya, fatura ödemekten iletişim kurmaya, sorun çözmekten dosya paylaşmaya kadar her şey kriz haline gelebiliyor. Hepimiz internetimizin yavaşlığından yakınır ve hız konusunda asla tatmin olmayız. Peki dünyadaki en yavaş interneti hangi ülkeler kullanıyor?
Gelişmiş ülkeler sahip oldukları teknolojik altyapıları sayesinde her zamankinden daha hızlı bir internet bağlantısı kullanıyorlar. Fakat o kadar şanslı olmayan birçok ülkede alt yapı sıkıntıları, politik sorunlar, gelişmişlik seviyesi ve ekonomik gerekçeler nedeniyle insanlar daha yavaş bir internet deneyimi yaşıyorlar. İşte son 10’dan başlayarak o ülkeler:
Speedtest’in hazırladığı bu listeye göre 10. sırada iç savaş yaşayan komşumuz Suriye var. 2011 yılından beri devam eden iç savaşın acılarıyla boğuşan komşumuz, global indeks sıralamasında 171. sırada. 9.97 Mbps sabit geniş bant genel internet ortalamasına sahip olan Suriye 10. sırada.
Hem kara kıta Afrika’nın hem de dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olan Burundi, listede 9. sırada yer alıyor. Maalesef internet kalitesi de Burundi’nin ekonomik durumuyla benzerlik gösteriyor. Sabit bant genişliği 9.54 olan Burundi 9. sırada.
Batı Afrika coğrafyasından Gine, listenin sekizinci sırasında… Çok önemli maden yataklarına ve önemli miktarda kahve üretim hacmine sahip olan Gine maalesef elindeki doğal kaynaklardan yeterince yararlanamayan bir ülke… Sahip oldukları sabit geniş bant puanı 9.33.
Eski ismi Zaire, ülkemizde filmlerdeki esprilere de konu olan Demokratik Kongo da en yavaş internet kullanan ülkelerden. Esasında Afrika kıtasının en büyük iki ülkesinden biri olan Kongo, 7.80 Mbps sabit geniş bant puanına sahip durumda.
Esasında Sudan şaşırtıcı şekilde internet konusunda çok ilginç atılımlar yapıyor. Geçen yıllar içerisinde ülkede yaşanan geniş katılımlı protestolar sebebiyle bazı kesintiler yaşandı. En sonunda hükümet, üniversite sınavlarında kimse kopya çekemesin diye internet bağlantısını kesmeye karar verdi. Bu ülkenin sabit geniş bant puanı ise 7.45.
İnterneti yavaş kullanan bir başka ülke de Afrika’nın kuzeyinde bir Akdeniz ülkesi olan Cezayir. Esasında Avrupa’nın burnunun dibinde yer alan bir ülkeden dünyanın en yavaş internetlerinden birini kullanması beklenmez. Fakat Cezayir, Etiyopya ile birlikte kesinti yaşayan ülkelerden biri. 7.14 puanıyla Cezayir listenin 5. sırasında.
Dünyada sosyalist ve halkçı bir rejimle yönetilen son birkaç ülkeden biri olan Küba listenin dördüncü sırasında yer alıyor. Turizmle dünyaya açılan ve dünyanın her yerinden turist çeken Küba’da halkın internet kullanmasına 2019 yılında izin verildi. Wi-fi hizmeti için saat başına bir dolar ödemek zorunda olan Küba halkı ne yazık ki bu ücret karşılığında dünyanın en yavaş 4. internetini kullanıyor.
Afrika kıtasının en küçük ülkelerinden biri olan Ekvator Ginesi, Sahra Altı Afrika’da yer alıyor ve 5.73 Mbps ile listenin 3. sırasında.
Ne yazık ki iç karışıklıklarla mücadele eden bir başka tarihsel dostumuz Yemen, zengin petrol yataklarına ve çok sayıda zengin komşuya sahip. Ancak 4.84 Mbps ile dünyanın en yavaş ikinci internetini kullanıyor.
Türkmenistan, Speedtestin hazırladığı listenin son sırasında kendine yer buldu. Ülkeyi yöneten hükümet tarafından sık sık keyfi internet kesintisi yaşanan, fiyatların da son derece pahalı olduğu bu ülke dünyanın en yavaş internetini kullanıyor. Türkmenistan 4.19 Mbps puanıyla en yavaş internet kullanan ülke oldu.
Ülkemiz ise orta sıralarda yer aldı. 35.16 Mbps hızına sahip olan ülkemiz son dönemde bir sıra gerileyerek dünya genelinde 102. oldu.
28-06-2021 15:00:23