Anasayfa Medya Haberler Sosyal Medyada Yapılmaması Gereken 30 Şey

Sosyal Medyada Yapılmaması Gereken 30 Şey

Sosyal Medyada Yapılmaması Gereken 30 Şey

Dünyanın her yerinde milyonlarca insanın kullandığı sosyal medya platformları marka, ürün ve hizmetlerin tanıtımında önemli rol oynuyor. Sosyal medya mecraları doğru yönetildiğinde erişim alanları genişletilebilir. Kısa, orta ve uzun vadede müşteriye dönüşecek takipçi sayısı artırılabilir.

Ancak Google+, Twitter, Facebook veya Pinterest platformlarını kullanırken bazı kurallara dikkat etmek gerekiyor. Aksi takdirde basit bir hata marka değerine zarar verebilir. Google partner ajansı ve profesyonel SEO hizmetinin doğru adresi Sahne Medya, şirketlerin sosyal medyada yapmamaları gereken hususları derledi.

1-Facebook’a Odaklanmak: Sosyal medya dendiğinde genel olarak Facebook akıllara gelir. Araştırmalara göre internet kullanıcılarının yüzde 71’lik bölümü Facebook’u tercih ediyor. Peki, sadece Facebook’a dahil olmak sosyal medya beklentilerini karşılar mı? İşletmelerin hedef kitlelerine ulaşabilmeleri için Facebook’un yanı sıra LinkedIn, Instagram ve Twitter gibi farklı farklı sosyal medya ağlarını hedeflemeleri doğru bir yaklaşım olacaktır.

2-Birçok Sosyal Medya Ağına Katılmak: Facebook dışında diğer sosyal medya platformları da değerlendirilebilir. Ancak aynı anda gereğinden fazla sosyal ağda olmanın bazen dezavantajları da olabilir. Google+, Instagram, Pinterest ve Twitter gibi sosyal medya ortamlarında üyelik açılıp herhangi bir aktivasyon sağlanmadığında site trafiği veya takipçi sayısı yükselmez. Hedef kitlenin daha çok hangi hesapları kullandığı gözlemlenmelidir.  Örneğin; işletmenin hedef kitlesi Twitter’da çok fazla vakit geçiriyorsa Pinterest hesabına gereksinim duyulmayabilir. 

3-Sadece Kendinizi Düşünmek: Sosyal medya önemli bir etkileşim aracıdır. Bazen kişi ve kurumların sosyal medyaya zaman ayırmaları zorlayıcı gelebilir. Fakat yapılması gereken hedef kitleyle güçlü iletişim kurmaktadır. Ziyaretçilerin ilgisini çeken ve geri dönüşüm sağlayan içerikler marka, ürün veya hizmetlerin takipçi sayısını artırır.

4-Paylaşmadan Önce İki Kez Düşünmemek: Sosyal yaşamda acıları ya da sevinçleri paylaşmak elbette güzel bir davranıştır. Ancak sosyal medya paylaşımları için her zaman aynı şeyler söylenemez. Paylaşım yapmadan önce daha dikkatli olmak ve iki kez düşünmek gerekir. Çünkü bazı paylaşımlar kalıcı etkiler bırakabilir, telafisi olmayan sonuçlara yol açabilir.

5. Aceleyle Paylaşım Yapmak: Belki sosyal medyada paylaşım yapmak keyifli ve basit bir işlemdir. Ancak bazen sonuçları tatsız olabilir. Bu yüzden paylaşılacak bilgi, görsel ve mesajın yasal veya etik açıdan uygun olup olmadığına bakılmalardır. Kaynakların güvenirliği ciddi şekilde irdelenmelidir. Kısacası paylaşımlar detaylı biçimde düşünülmeli ve aceleye getirilmemelidir.

6-Yazım Kurallarına Dikkat Etmemek: Belki kişisel hesaplarda günlük dildeki ifade ve kavramları kullanalar olabilir. Ancak profesyoneller böyle bir anlayışı benimsemezler. Yazılanlar en az iki kez gözden geçirilmelidir. Hatalı bir ifade markanın itibarına olumsuz yansıyabilir. 

7-Amatörce Cevap Vermek: İletişim kurulan gruplar arasında kişiyi veya kurumları hatalı yönlendirenlerle karşılaşmak olasıdır. Her koşulda bu olumsuz davranışlara daha profesyonelce yaklaşılmalıdır. Kibar ve saygın bir tutum sergilemek iletişimde çok daha etkili bir yöntemdir.

8-Kişiliksiz Olmak: Sosyal medya hesaplarının arkasında bir insan ya da kurumun olduğu hissettirilmelidir. Birçok işletme hedef kitleyle iletişim kurarken adeta bir robotmuş gibi hareket eder. Ziyaretçilere; kişi, kurum veya kuruluş hakkında bazı tanıtıcı bilgiler verilmelidir. Düzeyli bir üslupla markanın takipçi sayısı yükseltilmelidir.

9-Negatif Yorumlardan Saklanmak: Her zaman istemeden bir yazıyı veya görseli paylaşma riski vardır. Böyle durumlarda özür dilemek büyük bir erdemdir. Hatayı kabullenmek ve bundan bir ders çıkarmak bireyi veya işletmeyi kullanıcıların gözdeki saygınlığını artırır.

10- Dinlememek: Hedef kitle içerisinde oluşturulun takipçilerle sürekli diyalog kurulmalı ve onlardan gelen geri bildirimler mutlaka analiz edilmelidir. Bu hizmet Google, Alerts TweetDeck, Social Mention, Topsy, Hootsuite ve Icerocket gibi araçlarla verilebilir. Kişilerin tüm soruları cevaplandırılmalı ve marka hakkında olumlu bildirimde bulunan takipçilere teşekkür edilmelidir.

11- Sosyal Medya Profillerini Optimize Etmemek: Search Engine Optimization (SEO), bir markaya ait web sitesini, arama motorlarının taraması için bazı kriterlere uygun hale getirilmesidir. Web sitesi gibi sosyal medya hesapları da benzer şekilde optimize edilmelidir. Arama motorları ve sosyal medyada dikkat çeken tanımlara, başlıklara ve URL adreslerine yer verilmelidir. Bu arada sosyal medya kanallarının optimize ediliş tekniğinin farklı olduğu unutulmamalıdır. 

12-Sitede Sosyal Medya Butonlarını Unutmak: Web sitesinde ziyaretçilerin kullanımını kolaylaştırmak için sosyal medya butonları ihmal edilmemelidir. Bu yöntemle sayfada kullanılan içerikleri beğenen ziyaretçiler bunları kendi sosyal medya hesaplarında kolaylıkla paylaşma imkanı bulacaktır. Sosyal medya butonları markanın takipçi sayısını ve görünürlüğünü daha da artıracaktır.

13-Çok Sıradan Olmak: Sosyal medyada eğlenceli ve etkileşim halinde bulunmak önemlidir. Ancak bu süreç daha önce de belirtildiği gibi bilinçli bir şekilde yönetilmelidir. Örneğin;  restoran ortamında yapılacak bir paylaşımın markanın bilinirliğine pek katkısı olmayacaktır.

14-Sadece Sitenizden İçerik Paylaşmayın: Sosyal medya, sektörde faaliyet gösteren yeni müşterilere ulaşmak için ideal bir platformdur. Sektördeki gelişmelere dair içeriklerin paylaşılması takipçi sayısını arttır. Bilgilendirici veya eğlendirici kaliteli içeriklerle hedef kitlenin dikkati çekilebilir.

15-Tecrübesiz Olmak: Günümüzde sosyal medya kullanımı konusunda kuşaklar arasında farklılıklar vardır. Gençlerin sosyal medyadaki deneyimleri ve becerileri daha fazladır. Fakat ileri yaşlardaki insanların bu alanda bazı eksikleri olabilir. Bu nedenle iş hayatında yer alan ekipte sosyal medyanın detaylarını bilen deneyimli personelin de istihdam edilmesi gerekir.

16- Takipçi Sayınızı Bir Anda Yükseltmek: Sosyal medyada her kişi veya marka takipçi sayısının yüksek olmasını amaçlar. Ancak bunun kısa bir sürede ve hızlı bir şekilde olması kurallara aykırıdır. Belki bazı uygulamalarla bir anda binlerce yeni takipçi sayısına ulaşmak mümkündür. Her sayfaya girişte rakamların büyüdüğünü görmek elbette güzel bir duygudur. Ama bu organik bir yol değildir. Önemli olan markayı sürekli destekleyecek üyeleri kazanmaktır.

17-Yorumları Sahipsiz Bırakmak: İnternet ortamında moral bozucu pek çok kullanıcı vardır. İyi düşünülmemiş bir yorum ile bu kişilerin hedefi haline gelme riski vardır. Dolayısıyla sık sık vurgulandığı üzere her yorum ya da ifadeye duyarlı bir biçimde yaklaşmalı ve yanıt verilmede geç kalınmamalıdır. Sinir bozucu durumlarda olabildiğince muhatapların seviyesine inmeden yasal zeminde çözümler üretilmelidir.

18-Bir Sosyal Medya Yöneticisiyle Çalışmak: Teknolojiden anlıyor veya sosyal medya platformlarının teknik detayların bilmiş olmak ile sosyal medya yöneticiliği yapmak farklı uğraş alanlarıdır. Bu açından bazı durumlarda bir pazarlamacıyla ya da toplumu yakından tanıyan iyi bir iletişim uzmanıyla çalışmak faydalı olabilir.

19-Tek Bir Kişiye Bağlı Kalmak: Sosyal medyada içerik oluşturmak ve hedef kitlenin dikkatini çekmek zaman ve çaba gerektirir. Hesapların sürekli aktif olması için deneyimli bir sosyal medya ekibine ihtiyaç vardır. Profesyonel bir sosyal medya takımıyla müşteriden gelen sorulara kısa sürede ve verimli şekilde yanıt verilebilir. Bu durum işletmenin prestijini artırır.

20-Hesaplar Arasındaki Farklılıkları Bilmemek: Google+, Twitter, Facebook ve Pinterest platformlarının kişisel ve iş sayfaları ayrı ayrıdır. Bu mecralar sayesinde sosyal medyadaki arkadaş grupları ile iş dünyasındaki gelişmeler izlenebilir. Ancak paylaşımların ilgili hesaplardan yapılmasına özen göstermelidir.

21-Paylaşımlarda Zamanlama Hatası Yapmak: Zaman ayarlı paylaşımlar planlama açısından avantaj sağlayabilir. Fakat zamanlayıcı sayesinde planlanan bazı içerikler beklenmedik gelişmelerle anlamsız hale de gelebilir. Örneğin; zamanlayıcı üzerinde daha önce duyurusu yapılan bir etkinlik, son anda iptal edilebilir. Böyle bir sorunla karşılaşmamak için devamlı olası son gelişmeler göz önünde bulundurulmalıdır.

22-Takipçileri Teşvik Etmemek: Sosyal medya hesaplarında işletmeyi ve markayı takip eden bireylere yönelik sürekli ilgi uyandıracak bilgi akışı sağlanmalıdır. Bunun için yarışmalar düzenlenebilir. Ancak yarışma sonrası her zaman hediye edebilecek ürünler konusunda problemler yaşanabilir. Kullanıcıların sorularına hızlı bir şekilde yanıt verilebilir. Onların yaşamlarına ilişkin eğitimsel bilgiler sunulabilir. Veya yeni bir ürün ile hizmet hakkında paylaşımlar yapılabilir.

23-Verileri Hafife Almak: Sosyal medyada yürütülen bir kampanyanın ne kadar etkili olduğunu ölçmek önemlidir. Aksi halde çalışmanın devamı konusunda bir belirsizlik meydana gelir. Verilen mesaj kaç kişiye ulaştı?  Kullanıcılar en çok hangi içeriklerle ilgilendi? Bu ve benzeri soruların yanıtlarının bilinmesi sağlıklı bir rota çizilmesine yardımcı olacaktır. Google Analytics, Moz Analytics, Buffer, Sproutsocial gibi araçlarla söz konusu veriler analiz edilebilir.

24-Profilinizi Reklamlar Yoluyla Tanıtmamak: Bir kişi veya marka takipçileri paylaşılan her şeyi göremeyebilir. Bu sorunu çözmenin yöntemi reklamlardır. Her sosyal medya platformlarının reklam yöntemleri farklıdır. Bu yöntemlere başvurarak profilin görünürlüğü ve takipçi sayını yükseltmek mümkündür.

25-Bir Kalite Kontrol Sistemine Sahip Olmamak: Bir gönderi ya da fotoğraf paylaşılmadan önce yüzeysel kontrol edilmiş olabilir. Ancak bir kalite kontrol sistemine sahip olmak bu prosedürü daha da sağlıklı hale getirir. Örneğin; paylaşılmak istenen bir görsel güncel midir? Veya bu fotoğraf başka bir konuyla ilgili olabilir mi? Bu ve benzeri noktalarda yanılgıya düşmemek ve markanın değerine zarar vermemek için kalite kontrol sisteminin oluşturulması zorunludur.

26-Olumsuz Olmak: Sosyal medyada genel olarak pozitif içeriklerle öne çıkılmalıdır. Çünkü takipçiler eğlenceli ve ilham verici içerikleri daha fazla beğeniler.

27-Tutarsız Olmak: Sosyal medyada paylaşılan içeriklerin zamanı ve miktarı konusunda tutarlı bir yol izlenmelidir. Paylaşımlar hedef kitlenin aktif olduğu zaman dilimine denk getirilmelidir. Paylaşımların düzenli bir şekilde yapılması ziyaretçilerin beklentilerini ve izlenirlik oranını artırır. Bu uyum bozulduğunda kullanıcıların ilgisi azalır.

28-Güvenilirlik Oluşturmada Başarısız Olmak: Temel bir kuraldır; uygulama söyleme göre daha etkilidir. Müşteriler sektörde söz sahibi yönetici veya uzmanlara güvenmek ister. Örneğin; kendisini “çevre dostu” bir marka tanıtan bir markanın çevreye zarar vermemesi gerekir. Her zaman dürüstlük en geçerli akçedir. Markalar hangi konuda tavsiyede bulunuluyorsa bunlara kendilerinin de titizlikle uymaları beklenir.

29–Görsel-Video Olmadan Paylaşım Yapmak: Birçok içeriğin görsel ya da video içerdiğini görme, okuma ve paylaşma durumu daha hızlıdır. Kaliteli fotoğraf ve videolar ile beğeni oranı artırılabilir. Özellikle Facebook’ta bu tür paylaşımlar ciddi beğeni toplar.

30-Hashtagleri Uygunsuz Kullanmak: Sosyal medya gönderilerinin metin kısmına eklenen hashtagler (#), adeta fenomen haline gelmişlerdir. Sosyal platformlarda paylaşılan içeriklere hashtagler önemli ölçüde katkı sağlayabilir. Hashtagler, Google+, Facebook, Pinterest gibi ortamlarda önemli bir işleve sahiptir. Paylaşımlarda kısa, net ve anlaşılır hashtagler tercih edilmelidir.

Sahne Medya
Sahne Medya

18-05-2024 14:08:26

Sizi Arayalım
X
FORMU DOLDURUN
SİZİ ARAYALIM
Kampanyalardan Telefon, Sms ve Mail yoluyla haberdar olmak ister misiniz?