Sosyal medyanın yoğun bir şekilde kullanımının insanları yorduğu ve verilen kararları etkilediği ortaya çıktı. ABD'de de yapılan bir araştırmaya göre; 30 saniye Instagram kullanmanın bile beyni bulandırdığı belirlendi. Amerika’da Tennessee Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren; aynı zamanda Gizmodo'da da makale yazarlığı yapan Matthew Pittman öncülüğünde sosyal medya kullanımının insan beynine olan etkileri mercek altına alındı.
Araştırma çerçevesinde; 18-65 yaş arası bir grup sosyal medya kullanıcısı üç farklı gruba ayırıldı. İlk grup, sadece bir reklam görürken, dokuz basamaklı bir sayıyı ezberleyen ikinci gruba başka bir reklam sunuldu. Instagram'da gezen üçüncü grup ise 30 saniye sonra başka bir reklam ile karşılaştı. Bu reklamlar sırası ile yemek, dondurma ve kahve ile ilişkiliydi. Instagram paylaşımlarıyla 30 saniye yönlendirilen beyin, satın alma kararını daha kısa sürede verdi.
Deneklere gösterdikleri reklamlarda “beğeni sayıları” üzerinde oynamalar yapan araştırmacılar, kişilerin yorum ve beğen sayısı fazla olan reklamlardaki ürünleri daha fazla satın almak istediklerini belirledi. Diğer gruplardaki katılımcılar reklamlardaki ürünleri “neden satın almak istedikleri” sorulduğunda mantıklı cevaplar verirken; Instagram kullanıcısı tüketiciler daha çok “tek kelimelik, anlamsız” yanıtlarıyla dikkat çektiler. Bu tablo sosyal medyada gördüğü için ürünü alan bireylerin o ürünü “neden aldığını açıklayamadığı” şeklinde değerlendirildi. Matthew Pittman bunun sebebini, “Sosyal medyadaki her bir paylaşımın farklı bir konu içermesinden kaynaklanıyor.” diye açıklıyor.
Öte yandan insan beynin devamlı farklı kategorilerde içerik görmesi ve bunları anlamaya çalışmasının kişinin kendisini yorgun hissetmesine neden oluyor. Bu olumsuzluğun sonucu olarak da beyin “odaklanma” sorunu yaşıyor. Fakat bunun tek bir istisnası söz konusu; o da görülen reklam hakkında geçmişte yaşanmış bir deneyim varsa alınan karar daha hızlı ve tutarlı olabiliyor.
03-05-2023 09:35:04