WordPress altyapısını kullanan internet sitelerinin arama motorlarının gözündeki performansını maksimize etmek ve sitenin arama sonuçlarında daha üst sıralarda çıkmasını sağlamak adına yapılan optimizasyon çalışmalarına genel olarak WordPress SEO çalışmaları diyebiliriz. Yaptığı başarılı Web Tasarım ve SEO çalışmalarıyla birçok kurumun dijital dünyada hedeflediği noktalara gelmesine katkı sağlayan Sahne Medya, WordPress altyapılı sitelerde SEO çalışması yapmanın altın kurallarını sizler için derledi.
Bu adımlara uyulduğu sürece yaptığımız benzer çalışmalardan aldığımız sonuçlara güvenerek web sitenizde Google'da görünürlük ve tıklama artışının gerçekleşeceğine ve daha geniş kitlelere ulaşabileceğinize inanıyoruz.
WordPress altyapısını kullanan bir site tasarladığınız zaman ücretli veya ücretsiz çok sayıda temadan dilediğinizi seçebiliyorsunuz. Seçeceğiniz temanın temiz şekilde kodlanmış, yüksek performans sağlayan ve aynı zamanda SEO dostu bir tema olduğundan emin olmalısınız. Bu WordPress SEO çalışmanızın temel basamağı olacaktır.
Web sitenizi kurduğunuz zaman, sitenizin URL’sinde “www” kullanıp kullanmayacağınıza karar vermeniz gerekecek. Çünkü arama motorları bu ikisini iki farklı web sitesi olarak algılayacaktır. Bundan ötürü “www” kullanmak veya kullanmamak arasında tercihinizi yapmanız ve bunu sürekli olarak kullanmanız gerekir. Bu tercihi WordPress Yönetim Panelinin Ayarlar kısmına girip, Genel bölümünden gerçekleştirebilirsiniz. WordPress adresine de site adresi bölümüne de tercih ettiğiniz adresi yazmanız gerekir.
İyi bir alan adı seçiminin altın kuralları haberimizi de okuyabilirsiniz: sahnemedya.com/seo-uygun-domain-secimi
Bu son derece küçük ama kritik öneme sahip bir adım. WordPress, sitenizi başlangıçta arama motorlarından gizleyen bir seçenekle birlikte aktif olur. Bunun amacı siteniz yayına çıkmadan önce yayına tamamen hazır olduğundan emin olabilmeniz için size zaman kazandırmaktır. Fakat sitenizin bütün hazırlıkları tamamlandığında bu özelliği kapatmayı unutursanız arama motorları sitenizi göremez. Bu da emeklerinizin büyük ölçüde boşa çıkması anlamına gelecektir. Eğer web siteniz arama motorlarında görüntülenemiyorsa WordPress Yönetim Paneline girip ayarlar kısmında Okuma bölümüne girerek arama motoru görünürlüğü alanını kontrol etmeniz gerekir.
Basitçe tanımlayacak olursak SEO dostu URL, sayfanın ne ile ilgili olduğunu açık bir şekilde ifade edebilen kelimelerden oluşur ve insanlar tarafından da robotlar tarafından da rahat okunur. SEO dostu URL’lere bakarak hangi sayfaya giriş yaptığımızı ve orada ne ile karşılaşacağımızı kolaylıkla tahmin edebiliriz. SEO dostu olmayan URL’lerde kullanıcılar bağlantıyı gördüklerinde içerikle hiçbir ilgisi olmayan numaralar görürler ve ne ile karşılaşacaklarını tahmin edemezler. Arama sonuçlarında kendinize iyi bir yer edinebilmek için SEO dostu URL’ler sizin en etkili araçlarınızdan biri olacaktır.
WordPress Yönetim Panelini açtıktan sonra ayarlar kısmına girerek kalıcı bağlantılar yolundan yazı ismi bölümünü seçerek SEO dostu URL’ler hazırlayabilirsiniz.
WordPress’te SEO çalışması yapmak isteyenler için çok sayıda SEO eklentisi bulunmaktadır. Ancak kullanıcılar hangi eklentinin kendileri için en doğru seçim olduğuna karar vermekte zorlanıyorlar. Genellikle en popüler üç seçenekten birini tercih etme yoluna gidiyorlar. En çok tercih edilen eklentileri sıralayacak olursak Yoast SEO, All in One SEO Pack ve Rank Math SEO eklentilerini sayabiliriz. Bu üç eklenti de ihtiyaçlarınızı fazlasıyla karşılayabilecek donanıma sahiptir. Dilediğinizi seçebilirsiniz.
XML Site Haritaları, sitenizde yer alan sayfaları, kategorileri, yazıları biçimlendirilmiş bir dosya aracılığı ile arama motorlarının içeriklerinizi son derece hızlı biçimde bulmasını ve sıralamasını sağlar. Eğer yukarıda bahsettiğimiz WordPress SEO eklentilerinden birini kullanıyorsanız, bu eklentiler içerisinde site haritalarınızı otomatik şekilde oluşturan sitemap modülünü kullanabilirsiniz. Bu modül kolayca site haritalarınızı yapılandırmanızı sağlayacaktır.
Web Master Tools şeklinde de adlandırılan Google Search Console, Google Şirketi tarafından web sitesi kurucularına, sitelerinde yayınladıkları içeriklerin arma motoru tarafından nasıl göründüğünü anlamaları için sunduğu bir araçtır. Sayfanızın arama motoru açısından durumunu analiz etmenizi sağlar ve bunun için önemli veriler sunar. Kullanıcıları sitenize yönlendiren anahtar kelimeleri ve her bir sayfanın arama sonuçlarında nasıl konumlandığını görmenize olanak tanır.
WordPress, sitenizde yer alan blog yazılarınızı kategorilere ve etiketlere göre ayırabilmenize imkân sağlar. Bu da içeriğinizi konular bakımından yönetmenizi ve ziyaretçilerinin aradıkları içerikleri daha kolay bulmalarını sağlar.
Bu kategoriler ve etiketler arama motorlarının web sitenizi daha iyi tanımasını sağlayacaktır. Bu iki aracı doğru şekilde kullanmakla ziyaretçilerin sitenize göz atmasını daha kolay hale getirir.
Arama Motorları, sitenizdeki her sayfa için bir değer belirler. Tabii ki bu değerin kriterleri gizli tutulmaktadır. Bu şekilde kullanıcılar arama sonuçları üzerinde doğrudan müdahil olamazlar. Bunun yanı sıra, en geniş kabul gören otoriteler bağlantılardır. Bundan ötürü her içeriğinizde bağlantılı diğer yazılarınıza bağlantı vermelisiniz.
Mümkün olduğu kadar bağlantı ile kendi gönderilerinizi birbirleriyle ilişkilendirmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz. Bu sayfalarınızın her birinin görüntülenmesini arttıracak ve kullanıcıların siteniz içerisinde daha çok zaman geçirmesini sağlayacaktır. Sonuç olarak sitenizin SEO değeri artacaktır.
Yorumlar dijital dünyada web sitenize yönelik, kullanıcı katılımının en net ve gerçek göstergesidir. Etkileşim halinde bulunan kullanıcılar, daha fazla trafik ve başarılı SEO anlamına gelir. Fakat yorumlarınız gerçekse ve spam değilse… Spam gönderiler sizin arama sıralamasındaki yerinizi olumsuz etkileyecek kötü bağlantıları barındıran yorumlar gönderir.
Tam makaleler arşiv sayfalarınızın yavaş yüklenmesine neden olacaktır. Bu nedenden ötürü tam metinlerdense özet içerik seçeneğini aktif hale getirerek kullanabilir ve yenilenen içeriklerden korunup sitenizin SEO’sunu olumsuz etkilemekten kaçınabilirsiniz.
Web sitenizi kullanıcılarınıza beğendirmek için yalnızca birkaç saniyeniz var. Çünkü ziyaretçiler sitenizin açılmasını sabırla beklemezler. Birkaç saniye içerisinde açılmayan siteler anında kullanıcılar tarafından terk edilir ve bu Google tarafından eksi puan almanıza yol açar. Bu yüzden site hızını ve performansını optimize etmeniz gerekir. WordPress’te bunun için çok sayıda önbellekleme eklentisi mevcuttur. Örneğin: LiteSpeed Cache, WP Super Cache,WP Fastest Cache, W3 Total Cache bunlar arasında en çok rağbet görenleridir.
Görseller metinlerden daha ilgi çekici olsalar da yüklenmeleri daha uzun sürdüğü için sitenizin performansını olumsuz yönde etkiler. Bu yüzden görsellerin boyutlarına dikkat etmeniz gerekir. Ayrıca görsellerin doğru ve açıklayıcı etiketlerle sunulması da arama sonuçları açısından büyük önem arz eder.
Google sürekli olarak düzenli aralıklarla kötü amaç taşıyan yazılımları ve çok sayıda web sitesini kara listeye alıyor. Bir sitenin kara listeye alınması demek, bir daha hiçbir arama sonucunda görünmemesi anlamına geliyor. Bu da WordPress tabanlı sitenizin güvenliğinin SEO açısından ne kadar önemli olduğunu gözler önüne seriyor. Web sitenizi saldırılardan korumak en önemli görevlerinizden biri… Bu saydığımız adımları sürekli olarak uygularsanız, WordPress sitenizde SEO anlamında başarılı bir çalışma yürütmeniz kaçınılmaz olacaktır.
26-05-2021 09:15:48