Anasayfa Medya Haberler Z Kuşağı 2022 Yılına Nasıl Yön Verecek?

Z Kuşağı 2022 Yılına Nasıl Yön Verecek?

Z Kuşağı 2022 Yılına Nasıl Yön Verecek?

Instagram, 2022 yılına dair öngörülerinin yer aldığı bir trend raporu hazırladı. Z kuşağı, iş yaşantısında henüz büyük oranda yer kaplamasa da harcama potansiyeli açısından ticari dünyada belirleyici bir konuma sahip. Bütün markalar ve kurumlar vizyonlarını Z kuşağının beklentilerine göre dizayn ediyorlar. Peki 2022 yılında Z kuşağı neyi, nasıl değiştirecek? E-Ticaret, Dijital Pazarlama, SEO Tabanlı Web Tasarımı, Grafik Tasarım ve Dijital Reklamlar gibi alanlarda en yakın çözüm ortağınız Sahne Medya, Instagram’ın trend raporunun ayrıntılarını sizler için derledi.

Instagram, 2022 senesi için hazırladığı ilk trend raporunu kamuoyuna duyurdu. Raporun hazırlanması esnasında özellikle Z kuşağından kullanıcıların düşünme biçimleri ve davranışlarından hareketle sosyal medya devi Instagram, bu kuşağın yeni yıldaki trendleri nasıl belirleyeceğini araştırdı.

Güzellik, dans, müzik, moda, sağlık, sosyal adalet, kariyer ve eğitim gibi pek çok alanda kültüre şekil vermesi beklenen eğilimleri daha yakından incelemek ve vizyonunu buna göre belirlemek isteyen işletmeler için raporda öne çıkan bazı ayrıntılar şu şekilde.

Güzellik ve Moda

2022 yılında genç kuşağın moda anlayışında maksimalist bir trend yaşanması bekleniyor. Özellikle son iki seneyi etkileyen Athleisure akımının yerini Goth, Goblincore, Dark Academia gibi yeni akımların alması bekleniyor.

Sağlık konusunda gelişen hassasiyetlerin ardından gençlerin ciltleri için kullandıkları ürünlerin temizliği önem kazandı. Bilhassa bitkisel ve vegan cilt bakım ürünleri popülerliğini arttırmış durumda.

Alışveriş

İnsanlık olarak evlere hapsolduğumuz dönemde online alışveriş iyiden iyiye yaşamımızın ayrılmaz bir parçasına dönüştü. Fakat e-ticaret sitelerinin söz konusu süreçte sergilediği performans göz doldursa da sosyal medya platformlarındaki doğrudan satış yönteminin gelişmesi e-ticaret sitelerine ufak da olsa darbe vuracak gibi. Tabii bu veri Instagram’ın öngörüsü olabileceği gibi temennisi de olabilir.

Müzik ve Dans

Müzik keşfetme eylemi TikTok ve Instagram Reels ile birlikte kelimenin tam anlamıyla yeniden tanımlandı. Z kuşağının yüzde 70’lik bir bölümü 2022 yılında sosyal medya sayesinde yeni müzikler ve sanatçılar keşfetmeye devam edecek. Bu mecralar zamanında başarısız olmuş veya unutalı çok zaman olmuş pek çok şarkının yeniden keşfedilmesini de sağlıyor. Farklı figürler, amatör ve profesyonel dansların iç içe geçip hibrit performanslar yaratması da beklentiler arasında.

Ünlüler ve Influencerlar

İçerik üreticileri Z kuşağı üzerinde bir etkiye sahip ve bunun 2022 yılında da değişeceği düşünülmüyor. Her beş genç insandan dördü sosyal medyadaki ünlüleri, geleneksel medya ünlülerinden daha çok önemsiyor. Üstelik mikro influencerların takipçi sayısı az olsa da takipçi sadakatinin çok daha yüksek olduğu gözlemleniyor.

Kariyer ve Eğitim

Z kuşağını oluşturan kitlenin yüzde 90’lık bir bölümü en iyi eğitimin günlük deneyimler sayesinde sağlanacağına inanıyor. Yüzde 87’lik bir kısım ise geçinebilmek için birçok işte çalışmak gerektiğinin farkında. Ve iş yaşantısının kendilerini tüketmesinden endişeli. Bu yüzden iş kavramı bu kuşak için sadece “yapılması gereken bir şey.” Üstelik önceki kuşakların aksine Z kuşağından bireyler yaptıkları işin anlamını sorgulama eğiliminde. Gerçeği ne kadar yansıtıyor bilemesek de yüzde 71’lik bir kısım daha az para kazandıracak olsa da anlamlı olan işi tercih edeceğini söylüyor.

Yemek

Gençler sanıldığının aksine yeni pişirme tekniklerini denemeyi ve karmaşık yenilikçi tarifleri seviyorlar. Her dört gençten birinin sosyal medyada gördükleri tarifleri evde dendiğini, gastronomiye olan ilginin her geçen gün arttığını görebiliyoruz.

Oyun

Instagram, oyunları yeni bir çeşit alışveriş merkezi olarak görüyor. Uygulama içi satın almalar sayesinde mobil oyunlar tıpkı bir avm gibi insanların içeride keyifli zaman geçirdikleri ve bu sırada alışveriş yaptıkları bir ticari merkez. Z kuşağı için oyunlar çok büyük önem taşıyor. Eski İstanbul’u anlatan yaşlıların yerini gelecekte eski bilgisayar oyunlarını anlatan yaşlılar alacak. Üstelik sanal ürünler satıl alma trendi, içerisinde bulunduğumuz yılda yüzde 50 oranında artmış durumda. Oyun sektörü de Z kuşağı sayesinde 2022 yılında büyümeye devam edecek sektörler arasında.

Mizah ve Meme’ler

Mizah belki de Z kuşağının en iyi yaptığı ve en çok tükettiği şeylerden biri. Sosyal medyada paylaşılan meme’ler Z kuşağı arasında yeni bir mizah ve iletişim dili oluşturdu. Absürd mizah ve politik mizahın 2022 yılında yükselişine devam etmesi bekleniyor.

Sosyal Adalet

2021 yılı içerisinde Z kuşağı gençlerin yaklaşık yüzde 52’si sosyal adalet konularında paylaşımlarıyla öne çıkan sayfaları takip ediyor. Konvansiyonel medyanın bu konudaki işlevini yitirdiğini düşünen gençler pek çok sosyal konuyu internetten takip ediyorlar. Üstelik sosyal içerikli konularda bağış yapma eğilimi de bu kuşak arasında giderek yaygınlaşmaya devam ediyor.

Siz de yeni trendleri yakından takip eden ve vizyonunu sürekli olarak güncelleyen profesyonel bir ajansla işletmenizi büyütmek istiyorsanız geç kalmadan Sahne Medya’nın hizmetleriyle tanışın. 2022’de başarı sizlerle olsun.

Sahne Medya
Sahne Medya

22-12-2021 15:57:53

Sizi Arayalım
X
FORMU DOLDURUN
SİZİ ARAYALIM
Kampanyalardan Telefon, Sms ve Mail yoluyla haberdar olmak ister misiniz?