Anasayfa Medya Haberler 2020'de Dijital Pazarlamayı Uçuracak 6 Yeni Trend!

2020'de Dijital Pazarlamayı Uçuracak 6 Yeni Trend!

2020'de Dijital Pazarlamayı Uçuracak 6 Yeni Trend!

İnternetin yaşamımıza girmesiyle birlikte geleneksel pazarlama yöntemleri yavaş yavaş yerini dijital pazarlamaya bırakmaya başladı. Marketing Türkiye'deki habere göre; dijital reklam harcamaları her sene çift haneli oranlar büyüyor. Uzmanlara göre birkaç yılda dijital reklamlara ve medyaya yapılan harcama dünya genelinde yaklaşık 375 milyar dolara yükselecek. İnternetin her geçen gün hayatımıza daha fazla gireceği düşünülürse dijital pazarlama alanındaki trendleri takip etmek büyük önem arz ediyor.

2020’ye damga vuracak 6 yeni dijital pazarlama trendi ise şöyle:

Kişiselleştirme: Araştırma ve danışmanlık konularında hizmet veren Gartner şirketinin verilerine göre 2020’de çevrimiçi reklam verenlerin en az yüzde 90’ı kişiselleştirilmiş pazarlama verilerini kullanacak. Dijital pazarlamanın anahtarı kişiselleştirme olarak görülürken, 2021’e kadar ise tamamen kişiselleştirilmiş web sitelerinde önemli bir artış yaşanacak.

Video İçerik: 2021’e kadar dijital video harcamalarının her geçen gün daha da artarak iki katına çıkması öngörülüyor. Araştırmalara göre insanlar, internete girdiklerinde zamanın üçte birini video izlemeye ayırıyor. Mobil video tüketimi de Youtube’nin verilerine göre mobil video tüketimi de her yıl iki katı artarak yüzde 100 oranını buluyor. Tahminlere göre bir kişinin 2021 yılında ortalama olarak her gün 100 dakikasını video başında geçireceği ifade ediliyor. Bunda en büyük etken ise insanların görsel içeriklere daha fazla ilgi göstermesi… Bazen 1000 kelime ile verilmek istenen bir mesaj 15 saniyelik bir videoyla hem daha fazla etkili oluyor hem de daha fazla kişiyle iletişim kurdurabiliyor. Facebook, Instagram, Snapchat ve Tik Tok’un ‘Canlı Video özelliği’, markaların pazarlama ve reklamcılık çalışmalarında inanılmaz fırsatlar sunuyor. Bu mecralardan en fazla faydalanan ise e-ticaret markaları oluyor.

Influencer Pazarlama: Tüketici davranışlarını değiştirmeyi amaçlayan Influencer pazarlama da firmaların pazarlamada kullandıkları en yararlı ve etkili yollardan biri. Hedef kitlenin davranışlarına etkileyebilme noktasında en verimli alan ise şüphesiz sosyal medya. Bu nedenle ürün ve hizmetlerini pazarlamak isteyen dijital pazarlamacılar, sosyal medya üzerinde kafa yoruyorlar. Bu noktada ınfluencer pazarlamanın da tek bir ürün veya hizmete odaklanmaktan ziyade sürekli bir strateji haline getirilmesi gerekiyor. Yerleşik bir hedef kitlesi olması nedeniyle sosyal medyada pazarlama, geleneksel pazarlamaya göre daha hızlı ve ucuz oluyor. Bu noktada veriye dayalı pazarlama çok önemli bir yer tutuyor. Pazarınızda ve kategorinizde etkili kaç tane potansiyel Influencer’ın çalıştığını bilmeli ve nasıl bir katkı sağlamasını beklediğinizi belirlemelisiniz. Rakiplerinizin nasıl etkileşime girdiğini takip etmekten, iyi performans için kiminle çalışacağınıza kadar doğru seçimler yapmalısınız. En popüler olandan ziyade hedef kitlenize en uygun etkileşimi sağlayacak mecraları titizlikle seçmelisiniz. İlgili veriler ışığında tespit ve ölçümlemelerinizi yapmanız planlamanıza yardımcı olacaktır. Sonuçta ne beklediğinizi bilirseniz doğru metriklerle başarıyı ölçebilirsiniz.

Yapay Zeka: Günümüzde yapay zeka ürünler hayatımızda daha fazla yer etmeye başladı. Dijital dünyanın gereksinimleri de yapay zeka teknolojisine ihtiyaç duyuyor. Şimdilik dar yapay zeka ile muhatabız. Yapay zeka gerçek zamanlı karar verme konusunda hala istenilen seviyeleri yakalayamasa da bize sağladığı avantajlardan faydalanmak lazım. Örnek vermek gerekirse chatbot kullanımı… Chatbot, marka veya firmaların dijital pazarlama stratejileri ve müşteri deneyimi için yeni avantajlar sunuyor. Yapılan anketlerde müşterilerin chatbot ile iletişimi giderek daha fazla benimsemeye başladıkları görülürken, 2020’de de dijital pazarlamanın önemli bir parçası olacağına işaret ediyor. Chatbot’ların 2022’ye kadar işletmelerin yılda 8 milyar doların üzerinde tasarruf yapmasına yardımcı olacağı tahmin ediliyor.

Mesajlaşma Uygulamaları:  2016’da kullanılmaya başlanan ve kısa bir sürede e- ticarette satışları ve müşteri sadakatini artırmak için önemli bir yer edinen Konuşarak Ticaret’e (Conversational Commerce) günümüzde geleceğin trendi olarak bakılıyor. Başta WhatsApp olmak üzere Viber, WeChat, Telegram ve Wire gibi mesajlaşma uygulamalarının popülerlikleri her geçen gün daha da artıyor. Şirketler sadece e-postaları kullanmak yerine, özel mesajlaşma gruplarını ve özel uygulamaların kullanımından da yararlanıyor. Büyük markaların mesajlaşma uygulamalarından para kazanma denemeleri sürüyor. Müşteriler yakın zamanda mesajlaşma uygulamalarından doğrudan ürünler için ödeme yapabilecek. Para göndermek ve almak da daha kolaylaşacak. Bu noktada WeChat Pay gibi bazı uygulamalar da çevrimiçi ödeme yapmayı kolaylaştırmak için önemli ilerlemeler kaydetti. WeChat, Venmo ve PayPal kullanıcıları, para aktarmak için bu tür uygulamaları kullanmaya başladılar.

Sesli etkileşim: Günümüzde akıllı cihazlarda Siri, Google ve Alexa’yla kurulan sesli etkileşimler de hayatımıza kolaylıklar sağlamaya başladı. 2020’de ses asistanlarını kullanan insan sayısı daha da artacak. Üstelik bu teknolojiden yalnızca eğlenmek veya e-posta göndermek için yararlanılmayacak. Markalar, müşterilerin etkileşim anındaki duygu ve ihtiyaçlarını dikkate alarak daha hızlı ve zahmetsiz deneyimler sunmaya başlayacak. Günümüzde 2 milyar dolar düzeyindeki sesli alışverişin 2022’de 40 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Sahne Medya
Sahne Medya

01-01-1970 02:00:00

Sizi Arayalım
X
FORMU DOLDURUN
SİZİ ARAYALIM
Kampanyalardan Telefon, Sms ve Mail yoluyla haberdar olmak ister misiniz?