Mal ve hizmetlerin internet üzerinden güvenli bir şekilde pazarlanması olarak tanımlanan e-ticaret sektörü büyüyor. Elektronik ticaret; daha çok işini yeni kuranlar ve pazarda büyümek isteyenler için ciddi fırsatlar sunuyor. Yoğun rekabetin yaşandığı e-ticarette tanıtım ve pazarlamanın önemi artırıyor. Özellikle pandemi dönemi internetten alışverişin ne kadar önemli olduğunu gözler önünü serdi. Bütün ülkeleri etkileyen koronavirüs salgını nedeniyle içine kapanmanın yaşandığı bir süreçte tüm sektörlerde uzaktan çalışma adeta can simidi oldu.
Dijital pazarlama, şirketler için hayat kurtarıcı bir araca dönüştü. Pandemi sırasında pek çok girişimci e-ticaretle tanıştı. İş dünyası markalarını dijitale entegre ederek yeniden konumlandırdı. E-ticaretle yeni nesil pazarlama kültürü giderek yerleşiyor. Bu gelişime ayak uyduramayan firmalar ciddi sorunlarla karşılaşabilir. Dünya genelinde milyarlarca insanın kullandığı bu sistemde başarıyı yakalamak için detaylarını bilmek gerekiyor. İşte e-ticarette öne çıkmanın püf noktaları…
Teknolojik gelişmeler doğrultusunda e-ticaret seçenekleri de her geçen gün artıyor. Her dijital kanalın kendine özgü ayrıcalıkları ya da artıları var. Marka bilinirliğinde öne çıkan bant reklamları; özellikle internet siteleri için büyük kullanıcı trafiği sağlıyor. İşitsel ve görsel olarak daha zengin ve sürükleyici içeriklere sahip video reklamlar bireylerin ilgisini daha kolay çekiyor.
Bant reklamlar web sitelerinin görünür noktalarında yer alıyor. Bu reklamlar sayfanın üstünde, altında, sağına veya solunda bulunur. Tıklandığında tüketiciyi reklam verenin belirlediği adrese yönlendirir. Hareketli veya hareketsiz objelerden oluşabilen bant reklamlar, internet sitelerinde yoğun bir şekilde kullanılıyor. Bant reklamlarının izlenirliği veya reytingleri; tıklanma oranları (click-through rate) üzerinden değerlendirilir.
Video reklamları; online ortamında herhangi bir video izlenirken kullanıcıların karşısına çıkıyor. Bu reklamlar üç şekilde görülebilir:
Belirli bir pazara yönelik faaliyet gösteren bir internet sitesinde kimi ürünlerin daha görünür şekilde listelenmesi olarak bilinen “üste çıkma” modeli; tüketicilere bu listeler arasında kıyaslama yapma fırsatı sağlıyor. E- ticaret sitelerinde ürün ve fiyatları daha dikkat çekici kılmayı hedefleyen bu reklamcılık yöntemi; e-ticaret, seyahat, işe alım, emlak ve taşıt sektörlerinde yaygın olarak kullanılıyor.
Arama motoru odaklı reklamcılık günümüzde giderek popüler hale geliyor. Reklam verenler, kullanıcıların arama motorunda yaptıkları sorguda kullandıkları anahtar kelimelere teklif veriyor. Bu sayede reklam verenler, internette herhangi bir ürünle ilgili arama yapan kullanıcılara daha kolay ulaşabiliyor. Arama özellikli reklamcılık, reklam verenlere bir takım avantajlara sahiptir. Özellikle kullanıcıların anlık talebine cevap verme noktasında kolaylıklar sunuyor.
E-ticaret hacmi rekor düzeyde gelişiyor. Verilere göre; 2022 yılında yüzde 90-95 büyüme ile yaklaşık 700 milyar TL seviyesine ulaştı. Pandemi günlerinde e-ticarette yeni bir sayfa açıldı. Toplam perakende de daha önce yüzde 5-6 bandında bir hacme sahip olan e- ticaret pandemi döneminde yüzde 15-20’lere kadar yükseldi. E-ticaret ihracatta da öne çıkıyor. KOBİ’ler artık küresel ticarette mobil ve dijital kanallar üzerinden satışa ve iş birliklerine daha fazla yöneliyor.
04-07-2023 15:57:41