Anasayfa Medya Haberler Chat GPT’nin Yeni Sürümü GPT-4’ün Durdurulması Gündemde

Chat GPT’nin Yeni Sürümü GPT-4’ün Durdurulması Gündemde

Chat GPT’nin Yeni Sürümü GPT-4’ün Durdurulması Gündemde

Amerika Birleşik Devletleri’nde de Chat GPT-4 tüm dünyada olduğu gibi gündem oluşturmaya devam ediyor. Kâr amacı taşımayan Yapay Zeka ve Dijital Politika Merkezi CAIDP, Federal Ticaret Komisyonu’na bir başvuruda bulundu. OpenAI’in geliştirdiği yapay zekâ robotu Chat GPT’nin son sürümü GPT-4’ün durdurulması isteniyor. Peki ama neden? Dijital dünyadaki çözüm ortağınız Sahne Medya, yapay zekâ teknolojisindeki son gelişmeleri sizler için derledi.

Amerikan basınında yayınlanan haberlere göre yapılan şikayet başvurusunda OpenAI şirketinin haksız ve aldatıcı uygulamalarda bulunduğu ve yapay zeka ürünlerine dair geçerli yönergeleri ihlal ettiği öne sürüldü.

Yapılan başvuruda OpenAI şirketine ait laboratuarların araştırılması ve GPT-4’ün soruşturma tamamlanana kadar kullanıma kapatılması gerektiği vurgulandı. 

Şeffaflık ve Hesap Verebilirlik Standartlarını Karşılamıyor

Yayınlandığı günden bu yana tüm dünyayı kasıp kavuran ve distopik senaryolara konu olabilecek kadar heyecan ve endişe yaratan Chat GPT-4, aldatıcı, kamu güvenliğini riske atan ve mahremiyet ilkesini hiçe sayan bir yazılım mı? Şikayetler şirketin yapay zeka ürünlerine dair yürürlükte olan yönergedeki şeffaflık, hesap verebilirlik ve açıklık ilkelerini tam anlamıyla ihlal ettiği yönünde.

CAIDP, OpenAI şirketinin hazırladığı ürünleri piyasaya çıkarmadan evvel bağımsız kurumlarca değerlendirilmesi gerektiğini ve halka açık bir raporlama sisteminin geliştirilmesinin şart olduğunu düşünüyor.

Geçtiğimiz günlerde yapay zeka teknolojisinin insanlık ve toplum üzerinde meydana getirdiği riskleri konu alan bir açık mektup Future Of Life Institute tarafından yayınlanmıştı. Bu teknolojinin ekonomi, sosyoloji, politika gibi alanlarda öngörülemez sonuçlar doğurabileceği herkes tarafından biliniyor.

CAIDP Kurumunun başkanı Mark Rottenber, bu mektuba imza atanlar arasında. Üstelik mektubun imzacılarının arasında TESLA’nın kurucusu ve Twitter’ın sahibi Elon Musk ve Apple şirketinin kurucu ortaklarından Steve Wozniak gibi isimler de yer alıyor. Mektup açık bir dille GPT-4 sürümünün ve diğer yapay zeka araçlarının geliştirilmesine 6 ay süresince ara verilmesi isteniyor.

Kamuoyu ise bu isimlerin kendi şirketlerine benzer ürünler geliştirmek için zaman kazandırma amacıyla bu talepte bulunduğu kanaatinde.

Dijital dünyanın ve geleceğin nabzını tutmak için Sahne Medya’yı takip etmeye devam edin.

Sahne Medya
Sahne Medya

06-04-2023 14:17:48

Sizi Arayalım
X
FORMU DOLDURUN
SİZİ ARAYALIM
Kampanyalardan Telefon, Sms ve Mail yoluyla haberdar olmak ister misiniz?