Anasayfa Medya Haberler Dikkat! Google GMAIL Hangi Bilgilerimizi Topluyor?

Dikkat! Google GMAIL Hangi Bilgilerimizi Topluyor?

Dikkat! Google GMAIL Hangi Bilgilerimizi Topluyor?

Adana’da Web Tasarım, SEO, Sosyal Medya Tanıtım Hizmeti veren lider dijital reklam ajansı Sahne Medya, dijital dünyada işinize yarayacak her şeyi sizinle paylaşmaya devam ediyor. Bildiğiniz gibi kişisel verilerin korunması, bize dair bilgilerin güvenliği, günümüzde en önemli konulardan biri haline geldi. Bir şekilde kullandığımız bütün uygulamalar hakkımızda veri topluyor. E-postalarımız da kimliğimiz, tercihlerimiz, tüketim alışkanlıklarımız ve ilişkilerimiz ile ilgili çok sayıda veri barındırabiliyor. Ülkemizde 35 milyon kullanıcı ile en çok tercih edilen mail sistemi Gmail hakkımızda hangi bilgileri topluyor? Sahne Medya olarak bu yazımızda, bu sorunun cevabını paylaşıyoruz.

Kullandığımız uygulamaların hakkımızda birçok veriyi analiz ettiği ve elde ettiği sonuçları reklam veren şirketlerle paylaştığı bir sır değil. Bugüne kadar Intagram, Facebook, WhatssApp ve benzeri birçok uygulama bu yüzden gündem oldu. Peki ya kullandığımız e-mail uygulamaları? Bunlar hakkımızda hangi bilgileri depoluyor ve paylaşıyor?

Google, kullanıcılarının konumlarını, kullanıcı kimliklerini, internette karşılaştıkları reklam içerikleri vb. ile ilgili bilgileri paylaşmayı peşinen kabul etmiş sayıyor.

Kullanıcılarına daha iyi hizmet sunabilmek adına hepimizin satın alma geçmişleri, konumları fotoğrafları ve arama geçmişleri gibi pek çok bilgi Google tarafından kullanılıyor.

Google Maillerimizi Reklam İçin Mi Tarıyor?

Esasında bu sorunun cevabı; hayır! Takvimler 2017 yılını gösterirken Google yöneticileri, insanlara kendileri için kişiselleştirilmiş reklamlar gösterebilmek adına, maillerin içeriğini taramaktan vazgeçtiğini kamuoyuna duyurmuştu. Fakat buna karşın Google, geçtiğimiz yıl içerisinde Gmail kapsamında bazı alışveriş reklamları göstermeye başladı. Bu da e-postalarımızda yer alan yazışmaların taranmakta olduğunu bize göstermiş oldu. 

Google Bize Ait Bilgileri Nasıl ve Ne İçin Kullanıyor?

Google’ın Gmail üstünden topladığı ve reklam veren şirketlerle paylaştığı bilgiler esasında metadata, yani bilgi hakkında bilgi. Yani açık şekilde bilgiler paylaşılmıyor. Fakat diğer Google’ın diğer hizmetlerinde bıraktığımız verilerle birleştirilebilmesi ilginç. Uzmanlara göre Gmail üzerinden internetteki bütün yaşamımızı izlemek, izlerimizi takip etmek mümkün. Yaptığımız her eylem bir şekilde Google tarafından öğreniliyor. Youtube, Google Maps gibi günlük hayatta sık bir şekilde kullandığımız Google hizmetleri, Google şirketinden saklanmamızı imkânsız hale getiriyor.

Tabii ki Google tüm bu veri depolama işlemini bizim iyiliğimiz için yaptığını ve reklam veren şirketlerle bunları paylaşmadığını savunuyor. Ancak tam tersini ifade eden yorumların ve söylentilerin sayısı hiç de az değil.

Ücretsiz Hizmetlerin Tamamı Böyle Sorunlar Barındırıyor

Meşhur bir söz vardır. Bir şey için para ödemiyorsanız muhtemelen ürün sizsinizdir. Ücretsiz hizmet sağlayan birçok servis hakkında bu tip iddialar var. Çünkü tüm dünyada milyonlarca kullanıcıya hizmet sağlamak oldukça zor ve maliyetli bir iş… Bu hizmetin ücretsiz olarak sunulması daha da maliyetli… Bu durumda maliyeti karşılamak için kullanıcılara dair verileri pazarlamak, uygulama geliştiricileri açısından parlak bir fikir gibi duruyor. Diğer ücretsiz mail servisleri ile ilgili bu tip söylentiler olsa da 35 milyon kullanıcısı ile ülkemizde en çok tercih edilen servis olan Gmail üzerine odaklanıyoruz.

Gmail Bünyesinde Uçtan Uca Şifreleme Yöntemi Bulunmuyor

Uzmanlar Gmail’in uçtan uca şifreleme yöntemini kullanmamasının büyük bir sorun olduğu görüşünde. Bu yöntemi kullanan uygulamalarda, hiç kimse konuşmaların içeriğini okuyamazken dolayısıyla bilgilerimiz de reklam veren şirketlere satılamıyor.

Fakat ne yazık ki bu güvenlik duvarı Gmail’de mevcut değil. Bu özelliği kullanmak için diğer Google hizmetleri ile entegre çalışma konforundan vazgeçmemiz gerekiyor.

Gmail, Türkiye’de 35 Milyon Hesapla En Çok Kullanılan E-Posta Servisi

Gmail’i kullanan 35 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı için bütün bunlar ne anlama geliyor? Google’ın hakkımızda bilgi toplamasının ne tehlikesi var? Gmail kullananlar kişisel bilgilerini güvene almak için ne gibi önlemler uygulayabilirler?

Google şirketi yalnızca Gmail üzerinden değil, sahip olduğu tüm servisler aracılığı ile hakkımızda bilgiler topluyor ve bunları kolaylıkla birleştirebiliyor. Hemen hemen kullandığımız bütün uygulamalar konumumuzu, beğenilerimizi ve yaptığımız paylaşımları takip edip bu verileri bir şekilde depoluyor. Bu bilgiler analiz edildiğinde Google Şirketinin bizi kendimizden bile daha iyi tanıdığını söylemek ne yazık ki abartılı bir ifade olmaz. Bu bilgi yığını sayesinde tüketim alışkanlıklarımızı şekillendirmekte ve bize ihtiyacımız olmayan şeyleri satın aldırmakta Google tarihte hiç olmadığı kadar yetenekli hale gelecek.

Esasında hakkımızda daha çok veriye sahip olunmasını sağlayan her şey hayatımıza büyük kolaylık katan hizmetler. İyi bir şey için gizliliğimizden feragat ediyoruz. Ancak bu bilgiler siber saldırganların elinde tehlikeli bir silaha dönüşebiliyor.

Kendi gizliliğimizi korumaya, uygulamaların bizden istediği her şeyi vermeyerek başlayabiliriz. Örneğin sadece egzersiz programı veya yemek tarifi bakmak için kullanacağımız bir uygulamanın telefon rehberimize, konumumuza veya mesajlaşmalarımıza neden ihtiyacı olsun. Otomatik bir şekilde hiç düşünmeden uygulamaların bizden istediği her şeyi onaylamaktan vazgeçerek gizliliğimizi korumaya başlayabiliriz.

Sahne Medya Google Hizmetleri

Kişisel kullanıcılar için sorun teşkil eden bu bilgi depolama durumu esasında işletmeler ve markalar için büyük fırsatlar vaat ediyor. Gmail reklamları, Google reklamları size ve ürünlerinize ihtiyaç duyan tüketiciye doğrudan ve kolaylıkla ulaşabilmenizi sağlıyor. Sizler de kısa sürede müşteri kitlenizi genişletip marka bilinirliğinizi arttırmak, ürün ve hizmetlerinizi tanıtmak ve ticaret hacminizi katlamak isterseniz Adana dijital reklam ajansı Sahne Medya hizmetleriyle tanışın. Yıllardan bu yana gelen tecrübesiyle Sahne Medya, sosyal medya reklamlarında, SEO danışmanlığında, Google reklamlarında Adana içerisinde lider ajans konumunda. Sahne Medya ile hayallerinize giden yolda birlikte yürüyün. Gelecek sizin, Sahne Sizin!

Sahne Medya
Sahne Medya

17-05-2021 01:41:04

Sizi Arayalım
X
FORMU DOLDURUN
SİZİ ARAYALIM
Kampanyalardan Telefon, Sms ve Mail yoluyla haberdar olmak ister misiniz?