Anasayfa Medya Haberler Google, Çocuklara Sahte Haberleri Tespit Etmeyi Öğretiyor

Google, Çocuklara Sahte Haberleri Tespit Etmeyi Öğretiyor

Google, Çocuklara Sahte Haberleri Tespit Etmeyi Öğretiyor

Google, çocukların dijital dünyayı güvenle keşfetmelerini sağlamak için medya okuryazarlığı eğitimi veriyor.

Günümüzün en zaruri ihtiyaçlarından biri haline gelen internet, büyük faydalarının yanında içerisindeki bilgilerin doğruluğunun tespit edilememesi nedeniyle büyük bir risk de taşıyor. Google da çocukları bu risklerden korumak için harekete geçti.

Google, çocuklara e-dolandırıcılık saldırılarından nasıl korunacaklarını, botların ne olduğunu, bir bilginin doğru olduğuna nasıl karar verileceğini, kaynakları nasıl değerlendireceklerini, sahte URL'leri nasıl belirleyeceklerini vb. öğretmek amacıyla Be Internet Awesome adı verilen dijital güvenlik ve vatandaşlık müfredatına medya okuryazarlığı kısmını ekledi. Çocuklara sadece şüpheli gördükleri haber/bilgileri değil internette karşılaştıkları bütün bilgileri sorgulama alışkanlığı kazandırmayı da amaç edinen bu program, öğretmen ve aileler tarafından da uygulanabilir.

Eğitimciler, medya okuryazarlığının güvenlik ve vatandaşlık açısından zaruri olduğunu ısrarla savunurken, Google da internet ortamındaki zararlı bilgilerden çocukları korumak için adımlar atmaya başladı. Google, çocuklara bilgi öğretmenin yanında çevrimiçi kaynakları tararken sahip olmaları gereken eleştirel düşünme becerilerini geliştirmelerini sağlayan aktiviteler veriyor. Eğitimin asıl amacı ise, çevrimiçi ortamda görülen her içeriğin doğru ya da güvenilir olmayabileceğini çocuklara anlatmak. Bunun yanında çocuklara bilgilerinin ya da kimliklerinin çalınması gibi kötü niyetli olaylarla da karşılaşabileceklerini öğretmek. Be Internet Awesome uygulamasıyla çocuklar önce e-dolandırıcılık saldırılarının nasıl işlediğini, neden tehdit oluşturduğunu ve nasıl korunabileceklerini öğreniyor. Daha sonra şüpheli yazılar, gönderiler, arkadaşlık istekleri, fotoğraf ve e-postalara nasıl cevap vereceklerine dair canlandırma ve tartışmalar yapıyorlar. Botlarla ilgili kısımda ise yapay zekânın nasıl çalıştığını, bir insan ve bir robotla konuşma arasındaki farkları karşılaştırabiliyor.

Bilginin doğruluğu kontrol ediliyor Medya okuryazarlığı kısmında ise güvenilir kaynağın ne olduğu, bir kişinin bir alanda uzman olmasının o kişiyi her alanda uzman yapmadığı öğretiliyor. Bununla ilgili yapılan bir sınıf içi aktivitede, çocuklar internette gördükleri ya da sınıfta öğrendikleri konuyla ilgili bir soru seçip cevabını internette arıyorlar. Böylece kaynakların güvenilir olup olmadığını anlama çalışmaları da yapılmış oluyor. Güvenilir kaynakları diğer güvenilir kaynaklarla karşılaştırarak çeşitli kaynaklardan kontrol yapmaları gerektiğini de öğreniyorlar. Zira program “Kontrol ettiğiniz kaynakla aynı fikirde olan başka kaynaklar bulamıyorsanız o kaynağa güvenmemelisiniz.” diyor.

Aile ve öğretmenler de uygulayabilir Ayrıca yanıltıcı URL gibi ipuçları kullanarak sahte haberlerin nasıl tespit edileceği eğitimi de veriliyor. Program bu durumu “İnsanlar bazen bazı şeylere aşırı tutkuyla inanır. Bunun için de gerçeği değiştirip farklı yansıtarak onlarla aynı fikirde olmamızı sağlamak ister. Bu şekilde değiştirilen bilgiler haber gibi sunulduğunda buna dezenformasyon (yanlış bilgi) denir.” şeklinde açıklıyor. Çocuklar bazı internet sitelerinin ‘şok edici’ ‘inanılmaz’ gibi tık tuzağı kelimeler seçtiğini veya haberle alakalı olmayan görseller kullanabildiğini de öğreniyor.

Bu programının hedeflerinden biri de, çocuklara sadece şüpheli gördükleri haberleri değil internette karşılaştıkları bütün haber ve bilgileri kontrol etme alışkanlığı edindirmek. Program, hem öğretmen hem de aileler için çevrimiçi ortamda hazır.

Sahne Medya
Sahne Medya

01-01-1970 02:00:00

Sizi Arayalım
X
FORMU DOLDURUN
SİZİ ARAYALIM
Kampanyalardan Telefon, Sms ve Mail yoluyla haberdar olmak ister misiniz?