Anasayfa Medya Haberler Google Reader Geri Dönüyor

Google Reader Geri Dönüyor

Google Reader Geri Dönüyor

Google’ın sevilen ve özlenen uygulaması Reader sekiz yıllık aradan sonra hayatımıza yeniden girmeye hazırlanıyor. Fakat RSS okuyucusu Chrome Web Feed özelliği sayesinde bu defa farklı bir şekilde karşımıza çıkacak. İşte dijital dünyadaki çözüm ortağınız Sahne Medya’nın editörlerinden eski dostumuz Reader’ın hayatımıza dönüş hikâyesi:

Google tam sekiz yıl önce yayından kaldırdığı Reader uygulamasını tekrardan hayata döndürme çalışmalarına başladı. Fakat Google şirketi her alanda olduğu gibi bu noktada da bazı yenilikler peşinde. Geçen yedi yıllık sürede asla yeri doldurulamayan ve kullanıcıların büyük özlemle andığı Google Reader bizlere hangi yeniliklerle merhaba diyor?

Google Reader’ın Beraberinde Getirdiği Yenilikler

Bir zamanlar internet deneyimizin en önemli araçlarından biri olan Google Reader, tam sekiz yıl önce sürpriz bir kararla yayından kaldırıldı ve internetin tarihindeki yerini aldı. Google’ın bu kararı sonrasında I/0 2021 Geliştiriciler Konferansında Reader hakkında da bir güzel haber verildi.

Chrome 92 Beta versiyonunda yeni Reader okuyucu özelliği ortaya çıktı. Flag üzerinden etkinleştirilebilen özellik, esasında diğer versiyonlarda da çalışıyor. Ancak 92 Beta’da daha sorunsuz ve tutarlı şekilde işliyor. Chrome 92 Beta sürümüne sahipseniz eğer adres çubuğuna chrome://flags/#web-feed yazarak kolaylıkla Reader’a ulaşabilirsiniz. Chrome özelliği açılan sayfa üzerinden etkinleştirildikten hemen sonra Chrome Web Feed özelliği de devreye girmiş oluyor.

Özelliği devreye aldıktan sonra girdiğiniz sitelerde Follow seçeneğine tıklamanız yeterli oluyor. Eğer ki ziyaret ettiğiniz site yerleşik bir RSS kullanmıyorsa Google’ın karşımıza çıkardığı Go to Feed düğmesine basarak siteyi RSS listemize ekleyebilmemiz için gerekli ayarlar penceresi ile karşılaşıyoruz.

Takip ettiğiniz siteleri doğrudan keşfet üzerinden takip ettiğim siteler başlığı altında görebiliyorsunuz. Her ne kadar Google Reader kadar kompleks, detaylı ve karmaşık bir özellik olmasa dahi RSS okuyucu hizmetlerini telefondan kullananlar için son derece işlevsel olacak.

Chrome Web Feed Özelliği, Google Reader ile aynı işlevlere sahip değil. Google Reader uygulamasını farklı kılan hem ücretsiz oluşu hem de takip etmek istediğiniz site RSS’lerini kolaylıkla kategorize etmemizi mümkün kılması. Bununla birlikte Feedly’in kimi özellikleri ise ücretli.

Google’ın Android cihazlar için getirdiği bu yeni özellik: Chrome Web Feed, masaüstü versiyonlar için de gelebilir. Şu anda Chromebook modelleri için testlerin başladığı da bilişim dünyasından sızan bilgiler arasında.

Google Web Feed özelliğinin şuan beta aşamasında olduğunu da unutmamak gerek. Özelliğin daha kapsamlı biçimde kategoriler şeklinde karşımıza çıkması da olabilecek senaryolar arasında.

Sahne Medya
Sahne Medya

28-06-2021 12:49:23

Sizi Arayalım
X
FORMU DOLDURUN
SİZİ ARAYALIM
Kampanyalardan Telefon, Sms ve Mail yoluyla haberdar olmak ister misiniz?