Akıllı telefonların bizi dinlemesi yıllardır tahmin edilen ve hatta bilinen bir olay. Büyük şirketler bunu her seferinde inkar etse de pek inandırıcı olamıyorlar. SEO danışmanlığı, Sosyal Medya Reklam Kampanyaları ve Web Tasarım gibi hizmetlerinin yanı sıra blog sayfasıyla dijital dünyadaki gözünüz kulağınız olmaya devam eden Sahne Medya, akıllı telefonların bizleri nasıl dinlediğini ele alıyor. Hazırsanız başlayalım…
Sohbette adını geçirdiğimiz her ürün ve hizmetle ilgili reklamlarla karşılaşmak hepimizin başına gelen bir durum. Daha önce hiç arama yapmadığımız yalnızca sohbette lafı geçen şeylerle ilgili bir reklamla karşılaşmak hepimizin dinlendiğimizi hissetmemize sebep oluyor.
Hayatımız giderek teknolojik bir distopyaya dönüşürken çoğu insan akıllı telefonların mikrofonları üzerinden konuşmalarımızı dinlediğinden, elde ettiği verileri reklam sağlayıcılarla paylaştığından neredeyse emin gibiyiz. Siz de kolaylıkla dinlenip dinlenmediğinizi test edebilirsiniz.
Akıllı telefon üreten hiçbir şirket, mikrofon aracılığı ile kullanıcılarını dinlediğini kabul etmiş değil ancak deneyimlerimiz bunun aksini gösteriyor. Bu konuya dair birkaç teori var. Bunlardan birincisi akıllı asistan aracılığı ile sürekli olarak aktif dinleme yapılıyor oluşu. Siri, Alexa veya Google Asistan benzeri yazılımlar telefon içerisinde yüklüyse, bazı anahtar kelimelerde aktifleşerek dinlemeye geçiyor. Ardından da kullandığımız kelimeler reklam içeriği olarak karşımıza çıkıveriyor.
Diğer bir teori ise kullandığımız internet ağının bu durum üzerinde etkili olduğu. Örneğin bir sohbet esnasında bir üründen veya hizmetten bahsediyorsunuz. Sizinle aynı internet bağlantısını kullanan biri bu ürün hakkında bir arama gerçekleştirirse, benzer reklam içerikleri sizin de karşınıza çıkıyor.
Bütün şirketler kullanıcıların veri gizliliğine ne kadar önem verdiklerini söyleseler ve haklarındaki iddiaları sürekli olarak yalanlasalar da bu tür olaylar yaşanmaya devam ediyor. Hakkında konuştuğumuz her şey, reklam olarak karşımıza çıkıyor.
İnternette kişisel ayak izimizi bırakmadan seyahat etmek neredeyse imkânsız. Bir şekilde internete bağlanabilen bütün cihazlar arama motorlarının, reklam verenlerin ve diğer sosyal medya şirketlerinin radarı altında. Uygulama şeffaflığına dair girişimler bu dinlemelerin önüne geçmek için önemli bir adım olacak gibi. Örneğin dünya genelinde en büyük reklam sağlayıcı şirketlerden biri olan Facebook, Apple şirketinin geliştirdiği uygulama takibi şeffaflığı politikasından rahatsız. Onlar da kendilerince haklı. Çünkü kullanıcılara ihtiyaç duydukları şeylerin reklamını göstermek istiyorlar. Reklam verenleri ise, ürünlerine ihtiyaç duyan kullanıcıların karşısına çıkarmak istiyorlar. Zaten bu durumda kötü olan bir şey yok. Kullanıcıların endişeleri, bu veriler bir şekilde depolanıyorsa kötücül amaçlarla da kullanılabilir ihtimalinden kaynaklanıyor. Apple’ınkine benzer bir özellik yakın zamanda Android için de hazırlanıyor. Bu tür regülasyonların konuşmalarımızın filtrelenip reklam olarak karşımıza çıkmasını bir parça zorlaştıracak gibi.
Reklamlar hayatın her yerinde. Ücretsiz olarak kullandığımız her şey reklamlar tarafından finanse ediliyor ve internet kullanan birinin reklamlardan saklanması imkânsız. Kişiye özel reklamlar ise hem reklam veren hem de kullanıcı için bulunmaz bir nimet. Sizler de internet reklamları ile ürünlerinize ve hizmetlerinize ihtiyaç duyan kullanıcıların karşısına çıkmak, bu sayede kazancınızı arttırıp markanızı büyütmek istiyorsanız Sahne Medya’nın internet reklamcılığı Youtube Reklamları ve Facebook Reklamları hizmetleriyle tanışın.
16-06-2021 06:55:08