Hükümetin koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında yakında yeni bir torba yasa çıkarması bekleniyor. Sözcü Gazetesi’nin ipuçlarını verdiği torba yasada sosyal medyayla ilgili düzenlemeler de yer alıyor. Yakında TBMM’nin gündemine getirilmesi beklenen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi metnine göre, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunu'na yeni eklemeler getiriliyor. Yeni eklemeler ise şöyle:
SOSYAL AĞ SAĞLAYICI TANIMI YAPILIYOR
Kişilerin, görüntü, metin, ses ve konum gibi iletileri internet ortamında oluşturmalarına, görüntülemelerine ve paylaşmalarına imkân tanıyan sosyal ağlar, gerçek veya tüzel kişiler kanununa eklenen maddeyle “sosyal ağ sağlayıcısı” olarak tanımlanıyor.
BTK BÜRODA DENETİM YAPILABİLECEK
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), sosyal ağ sağlayıcıların yükümlülüklerinin yerine getirip getirmediğini denetleyebilecek. Bu kapsamda BTK olay mahalli (büroda) inceleme yapabilecek veya yaptırabilecek. Bu denetimlere kolluk kuvvetleri ve diğer kamu kurumlarının amir ve memurları da destek verecek.
TÜRKİYE’DE EN AZ 1 YETKİLİSİ BULUNACAK
Türkiye'den her gün 1 milyondan fazla kişinin giriş yaptığı yurt dışı menşeli sosyal ağlar, BTK, adli ve idari makamların yapacakları tebligat, bildirim veya taleplerin gönderilebilmesi, kişilerin yapacağı başvuruların cevaplandırılabilmesi için Türkiye'de en az bir kişiyi yetkili olarak tespit etmek zorunda.
Sosyal ağ sağlayıcısı bu yetkili kişinin iletişim bilgilerini kolayca görülebilecek ve doğrudan erişilebilir bir şekilde internet sitesinde bulunduracak. Yetkili bulundurulmaması durumunda ilgili sosyal ağ sağlayıcısının internet trafiği bant genişliğinin yüzde 59 oranında daraltılması için BTK tarafından sulh ceza hâkimliğine başvurulacak.
Kararın ardından takip eden 30 gün içerisinde yine temsilci belirlenmezse ilgili sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliği yüzde 95 oranında daraltılacak.
KİŞİLER DE İÇERİK KALDIRIMINI TALEP EDEBİLECEK
Yeni düzenleme ile kişiler de içerik kaldırımı için sosyal sağlayıcılara müracaat edebilecek. İlgili sosyal ağ sağlayıcısı, içeriklere yönelik kişilerin yaptığı başvurulara 72 saat içerisinde cevap vermekle yükümlü olacak.
Eğer ilgili sağlayıcı cevap vermezse 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar para cezası ile karşı karşıya kalacak. İlgili sosyal ağ sağlayıcısı, başvurulara ilişkin istatistiksel ve kategorik bilgileri içeren raporları da üç ayda bir BTK'ya bildirme zorunluluğunda olacak.
VERİLER TÜRKİYE'DE BARINDIRILACAK
Türkiye'den günlük bir milyondan fazla kişinin erişim sağladığı yurt içi veya yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcı, Türkiye'deki kullanıcıların verilerini Türkiye'de barındıracak. Bu şartı yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcılarına 1 milyon Türk lirasından 5 milyon Türk lirasına kadar idari para cezası uygulanacak.
İÇERİK KALDIRILMAZSA TAZMİNATLA KARŞILAŞACAK
Sosyal ağ sağlayıcısına hukuka aykırılığı hakim veya mahkeme kararı ile tespit edilmiş içeriğin iletilmesi durumunda, ilgili sosyal ağ sağlayıcısı 24 saatte içeriği kaldırmaz veya içeriğe erişimi engellemezse doğan zararları tazmin edecek. Yani içeriğin kaldırılmaması durumunda bundan böyle sadece içeriği üreten değil, onun yayınlamasına ve yayılmasına olanak sağlayan da ceza alacak.
01-01-1970 02:00:00