Anasayfa Medya Haberler Web Sitesinin Açılma Hızı SEO’yu Etkiler Mi? Nasıl Etkiler?

Web Sitesinin Açılma Hızı SEO’yu Etkiler Mi? Nasıl Etkiler?

Web Sitesinin Açılma Hızı SEO’yu Etkiler Mi? Nasıl Etkiler?

Tıpkı gündelik hayatta olduğu gibi dijital ortamlarda da insanlar beklemekten hoşlanmazlar. Bir web sitesi geç açılıyorsa o sayfayı hemen kapatıyor ve alternatifleri değerlendiriyoruz. Sahne Medya olarak SEO çalışmalarıyla bu güne kadar farklı sektörlerden pek çok işletmeyi yerelde ve ulusalda üst sıralara taşıdık. Bunu yaparken en önemli faktörlerden biri de web sitenin açılış hızı oldu. Bu yazımızda da web sitesinin açılma hızının SEO üzerindeki etkilerini anlattık.

SEO çalışmasının temeli kullanıcılara iyi bir deneyim sunan web sitelerinin ödüllendirilmesi üzerine kuruludur. Günlük hayatta hepimiz birer kullanıcı olduğumuz için web sitenin açılma hızının SEO ve kullanıcı deneyimi açısından ne kadar önemli olduğunu gayet iyi biliyoruz. Peki web sitesi hızının SEO için önemi tam olarak nedir?

Web Sitesi Hızının Sıralama Üzerindeki Etkisi

2010 yılından bu yana Google için web sitesi hızı, sıralamayı belirleyen faktörlerden biri. Hatta birçok uzmana göre bu, Google’ın en çok önem verdiği konu.

Eski Google yöneticilerinden Marissa Mayer henüz takvimler 2006 yılını gösterirken yaptıkları bir çalışmanın sonuçlarını kamuoyuyla paylaşmıştı. Çalışmaya göre kullanıcılara arama yaptıklarında 10 mu yoksa 30 sonuç mu görmek istedikleri sorulmuş ve 30 sonuç görmek isteyen kullanıcıların bu talebi karşılandığında arama sonuçları trafiğinin %20 oranında düşüş gösterdiği saptanmış. Bu düşüşün nedeni sayfaların yaklaşık olarak yarım saniye daha geç açılmasıydı. Daha 2006 yılında yarım saniyelik bir gecikme bu oranda bir düşüşe yol açıyorsa günümüzde insanların hız beklentisi ne seviyededir tahmin edebilirsiniz.

Web Sitesi Hızının Kullanıcı Memnuniyetine Etkisi

SEO çalışması yürütürken nasıl ki bizim amacımız daha üst sıralarda yer almaksa, Google’ın amacı da kullanıcılarına daha iyi bir deneyim yaşatmak. Hal böyle olunca SEO çalışması yürüten herkes kullanıcı deneyimini önemsemeli.

Yapılan araştırmalar web sitenin yavaş açılmasından ötürü pek çok insanın web sitesine göz atmadan terk ettiğini gözler önüne seriyor. Amerika’da online alışveriş yapmak amacıyla bir web siteye tıklayan kullanıcıların %51’inin geç açılma halinde ürün satın almadan web sitesini terk ettikleri biliniyor. Bu da potansiyel müşterilerin yarısından fazlasının kaybedilmesi anlamına geliyor. Üstelik bir web sitenin tıklandıktan birkaç saniye sonra terk edilmesi Google’ın gözünde web sitenizin SEO değerini düşüren bir durum.

Sayfalar Neden Geç Yüklenir?

1-Host

Web sitenizin maliyetlerini düşürmek için tercih ettiğiniz ucuz bir hosting servisi uzun vadede web sitenizin yüklenme hızını olumuz şekilde etkileyecektir. Bu yüzden web sitenizin ihtiyaçlarına cevap verecek kalitede bir hosting servisi almanız önem taşır.

2-Görsellerin Boyutları

Optimize edilmemiş görseller web sitenin açılış hızını olumsuz etkileyen faktörlerin başında geliyor. Burada kayıpsız sıkıştırma adı verilen bir biçimlendirme yöntemi işinizi kolaylaştıracaktır. Bu metot sayesinde kullanıcılar görselleri orijinallerinden farksız şekilde görebilirken, boyutlar küçülecek ve web sitesi hızında hedeflediğiniz artışı sağlamış olacaksınız. PNG ve JPEG formatındaki görseller bu noktada doğru seçimler olarak öne çıkıyor.

3-Sosyal Medya Butonları

Beğeni almak veya web sitenizde yer alan bir sayfanın paylaşılmasını, bu sayede daha çok insana ulaşmasını sağlamak için kullandığınız sosyal medya butonları da sayfa hızınızı olumsuz etkileyebilir.

4-Tasarım

Web sitenizin daha gösterişli, göz alıcı ve ihtişamlı olması için açılması uzun süren hantal bir web sitesi tasarlarsanız hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Zira kullanıcılar web sitenin açılmasını bekleyemeyecek kadar sabırsızdırlar. Sade ve şık tasarımlar daha doğru bir tercihtir.

Sahne Medya
Sahne Medya

25-06-2021 12:38:01

Sizi Arayalım
X
FORMU DOLDURUN
SİZİ ARAYALIM
Kampanyalardan Telefon, Sms ve Mail yoluyla haberdar olmak ister misiniz?