TBMM’ye sunulacak yeni ekonomi reform paketinde YouTuber’ların gelirlerinin de vergilendirilmesine dair yeni bir düzenleme hayatımıza giriyor. Sosyal medya platformları arasında belki de en uzun süre vakit geçirilenlerden biri olan YouTube, sunduğu reklam modelleri ile pek çok markanın bilinirliğini ve satışlarını arttırmak için kullandığı mecraların başında geliyor. YouTuberlar ise kendilerine büyük gelirler elde ediyorlar ancak şuana kadar vergilendirilmiyorlardı. Yeni reform paketi ile birlikte YouTuberlar da vergi ödeyecek. Yazıya geçmeden önce siz de YouTube reklamlarıyla gelirlerinizi katlamak istiyorsanız Sahne Medya’nın profesyonel YouTube reklam hizmeti hakkında bilgi alabilirsiniz.
Google’ın servislerinden biri olan YouTube’da en az 1000 abonesi bulunan ve bir yıl içerisinde 4 bin saati aşan izleme sürelerine ulaşan kullanıcılar, reklam almaya ve dolayısıyla gelir elde etmeye hak kazanıyorlar. Bunun dışında Google ADS hesabına da sahip olması gereken YouTuberlar izlenme sayılarını yükselttikçe videolarındaki reklamların gösterilmesi ve tıklanmalarının artmasını sağlıyorlar. Tüm bunlar olduğunda da kanalın reklam gelirleri ciddi bir oranda yükseliyor.
Yakın geçmişe kadar YouTuber’ların elde ettikleri gelirler herhangi bir şekilde vergiye tabi tutulmuyordu. Fakat bu yılın başlarında TC. Hazine ve Maliye Bakanlığı bu konuya özel olarak eğilmeye başladı. YouTube kanalı sahiplerine geriye dönük olarak 5 yıllık vergi soruşturması açan bakanlık, pek çok kişiyi 100 bin TL’nin üzerinde vergi cezasına çarptırmıştı. Ve şimdi YouTube içerik üreticilerinin vergilendirilmesine yönelik, hükümetten bir adım daha geldi.
Edinilen bilgilere göre halen daha üzerinde çalışılan Ekonomi Reform Paketi 1 Ekim tarihinde TBMM’ye sunulacak. Söz konusu teklif, vergi usul kanunu, gelir vergisi kanunu ve kurumlar vergisi kanunu da dahil olmak üzere ekonomiyle ilgili düzenlemeler barındıran pakette YouTube içerik üreticilerini ilgilendiren bir madde de yer alıyor.
Henüz taslak aşamasında olan düzenlemeye göre YouTube platformu üzerinden reklam geliri elde eden kişilerin vergileri doğrudan ana kaynaktan, yani gelirin yatırıldığı banka hesaplarından kesilecek.
YouTuber gelirlerine yüzde 15 oranında bir stopaj kesintisi uygulamayı düşünen hükümet, bu parayı doğruca kişinin banka hesabından alacak. Yani YouTuber vergi mükellefi olurken banka vergi sorumlusu olacak. Yani YouTuber’lar muhasebe defteri tutmak zorunda kalmayacak.
Sosyal medyada platformlar arasında içerik üreticilerini kendisine çekme savaşı yaşanırken bu düzenlemenin YouTube’un Türkiye’deki pazar payını nasıl etkileyeceği büyük merak konusu. Bakalım influencerlar vergi ödememek için YouTube’u terk edip Instagram veya TikTok’a kaçacaklar mı? Yoksa YouTube’un içerik üreticileri desteklemek için ayırdığı bütçe ve modeller, bu vergi yükünü aşmakta yeterli olacak mı?
21-09-2021 10:43:58