Facebook, geçtiğimiz günlerde e-ticaret hamlesi Facebook Shops'u duyurdu. Küçük işletmelerin Instagram veya Facebook sayfası içeriklerini yönetir gibi, Facebook Shops’ta açacakları mağazaları yönetmesini sağlayan şirket, işletmelere çok verimli bir e-ticaret altyapısı sağlamayı garanti ediyor.
Bu noktada işletmeler, Facebook bünyesinde bulunan WhatsApp, Messenger ya da Instagram mesajlarıyla bile olsa müşteri ile her kanaldan iletişime geçebilecek. Böylece Facebook, Amazon, eBay ve Etsy gibi platformlara da rakip olabilecek. Instagram'ın alışveriş özellikleri ve Marketplace ile kendini bir sosyal ağ platformunun ötesine taşıyan Facebook, Shops ile de gelirlerini katlayacak.
Deutsche Bank analistlerinin yaptığı araştırmalara göre Facebook Shops'un reklamcılık ücretleri ve komisyonlarla birlikte Facebook'a yıllık ekstra 30 milyar dolar gelir getirmesi bekleniyor.
Facebook 2019 yılında 70.7, 2020’in ilk çeyreğinde ise 17.7 milyar dolar gelir elde ederken, Shops ile birlikte yıllık gelirini yüzde 50 oranında artırması öngörülüyor.
Bu durum; 654 milyar dolarlık bir şirket olan Facebook'un daha da büyümesi ve pazarda baskınlığını daha da artırması anlamına geliyor. 2019 yılı Nisan’ında Instagram'ın ödeme özelliği yayına alındığında aynı analistler, Instagram'daki alışveriş özelliklerinin 2021 yılına kadar şirkete 10 milyar dolara kadar gelir kazandıracağını açıklamıştı. Facebook'un hitap ettiği kitlenin daha fazla olması, gelirin 30 milyar dolara çıkacağı yönündeki tahmini güçlendiriyor.
Deutsche Bank’ın müşterilerine gönderdiği notta, Facebook Shop'un ciro üzerinden elde ettiği komisyon ve reklam gelirleriyle birlikte 30 milyar dolarlık gelir elde etmesinin beklendiğinin altı çizildi. Notta, Facebook Shops’un, Instagram Checkout'un etiketleme ve alım-satım işlemlerini genişleterek işletmelere daha geniş bir platformda daha markalı bir deneyim sunacağının üzerinde duruldu.
Notta ayrıca, ticari faaliyetin artmasıyla birlikte daha yüksek reklam fiyatlandırmasının da ortaya çıkacağı üzerinde durularak, “Facebook'ta hizmet veren 140 milyon işletme var ancak yalnızca 8 milyon reklam veren bulunuyor. Katalog yüklemelerine izin vermek; daha fazla işletmenin reklam veren olması anlamına geliyor. Daha uzun vadede, hitap edilen kitle sayısı arttığında, daha fazla reklam hacmi sağladığında ve e-ticaret setini geliştirdiğinde oranlar daha da artacaktır." ifadelerine yer verildi.
Facebook’un pandemi döneminde yayına aldığı bu özellik ile işletmelere daha çok yardımcı olmaları amaçlandı. Facebook Shops ile amaç işletmelerin satışlarını artırmak olarak açıklanabilir ancak uzun vadede yeni reklam verenler kazanmak olarak da düşünülebilir.
01-01-1970 02:00:00