Anasayfa Medya Haberler Facebook, Son 5 Yılın En Büyük Arayüz Değişikliğini Yaptı, İşte Yenilikler...

Facebook, Son 5 Yılın En Büyük Arayüz Değişikliğini Yaptı, İşte Yenilikler...

Facebook, Son 5 Yılın En Büyük Arayüz Değişikliğini Yaptı, İşte Yenilikler...

Kurucusu Mark Zuckerberg’in Facebook’un temiz ve gizlilik odaklı bir sosyal ağ olduğu ve bu noktada düzeltmeleri gereken şeyler olduğu yönündeki açıklamalarının ardından Facebook, son 5 yılın en büyük arayüz değişikliğini yaptı.

Zuckerberg her ne kadar böyle konuşsa da sürekli veri sızıntılarının yaşandığı platform, birbirinden farklı özellikleri platforma ekleyerek sürekli kullanıcıların ilgisini çekmeye çalışıyor. Kullanıcılar hiç konuşmadıkları Facebook arkadaşlarından gelen gönderileri haber kaynağında görüntülüyor, diğer kullanıcıları fotoğraflar üzerinden stalkluyor veya tık tuzağı haberler ve viral videolar izlemek zorunda kalıyor.

Yeni Facebook Tasarımının Detayları İşte bu noktada Facebook büyük bir değişikliğe gitti. Zuckerberg, bu değişikliği son 5 yılda yapılan en büyük değişiklik olarak niteledi. FB5 ismiyle bilinen bu tasarım değişikliği ile Facebook arayüzünde ağırlıklı olarak kendini gösteren mavi rengi aza indirgendi. Bu sayede arayüz, Daha Fazlası butonuyla birlikte açılan onlarca özelliğe rağmen daha sade bir görünüme kavuştu. Zedelenen marka imajının yenilenmesi noktasında ise yeni logo tasarlandı. Logo, daha açık bir mavi rengine bürünürken, köşeli bir tasarım yerine yuvarlak hatlar tercih edildi.

Gruplar Ön Plana Çıkarıldı Değişiklikle Facebook'un Grupları hem uygulamada hem de sitede öncelikli sekmeler arasına dahil edildi. Öneriler yeni bir sekmede yerini alırken, gruplar bu öneriler sekmesinde yine öne çıkarıldı.

Gruplar özelliğinin hali hazırda aylık 1 milyar kullanıcısı bulunuyor. Facebook bu hamleleriyle Gruplardaki kullanıcı rakamını 2 katına çıkarmayı hedefliyor. Facebook bu değişiklikle, kullanıcı tabanının toplamındaki 2.38 milyar kişinin bu özelliği kullanmasını istemenin yanı sıra bu kişilerin kendilerine hitap eden Gruplarla buluşmasını da sağlamayı hedefliyor.

Şu an için 400 milyon kullanıcının bir Gruba üye olduğunu belirten Facebook, sağlık veya oyun gibi ilgi alanı odağındaki gruplara yeni özellikler de eklemenin hesaplarını yapıyor. Bu yeni özellikler kapsamında kullanıcılar üye oldukları topluluklardan gelen güncellemeleri tek bir panel üzerinden görüntüleyebilme imkânına kavuşacak.

Marketplace ile e-ticaret Önem Kazanıyor Bu değişikliğin yanında Gruplar özelliği Marketplace özelliğiyle de kuşatılıyor. Facebook'un potansiyeli en yüksek özelliklerinden biri olan Marketplace, piyasaya sürüldükten yaklaşık 1 buçuk yıl sonra 800 milyon aylık kullanıcıya ulaştı. Bu özelliği Craiglist'ten kopyalayan Facebook'un işe gerçek kimlikleri dahil etmesi, dünyanın en çok kullanılan uygulamasına güç veren bir özellik eklemesine olanak sağladı.

Basit arayüzü, hızlı ve güvenli satış imkânlarıyla öne çıkan Marketplace, ödeme özellikleri nedeniyle de kullanıcılar tarafından tercih ediliyor. Marketplace satıcıları, uygulama üzerinden Venmo ile ya da nakit olarak ödeme alabilirken, kargo ücretlerini de alıcıların karşılamasını sağlayabiliyor. Böylece, Instagram'ın ardından Facebook'un da vizyonunu ana uygulaması için e-ticarete yönelttiği söylenebilir. Hatta yakın zamanda konuşan Zuckerberg, Facebook’un geleceğinin reklamlarda değil e-ticarette olduğunu ifade etmişti.

Facebook Watch Değişiklikler ile Gruplar özelliği ön plana çıkarken, ne yazık ki video içerik odağında geliştirilen Watch ise beklenen etkiyi oluşturmadı. Watch özelliğini tasarlarken YouTube ve Netflix'ten ilham alan Facebook'un, içerik bakımından zorluklar yaşadığı söylenebilir. İçerik yatırımı yapmaktan çekinmeyen şirketin ortaya koyduğu içerikler "Stranger Things" ya da "Game of Thrones" gibi viral olabilecek nitelikten uzak.

Yine de Buffy The Vampire Slayer'ın yeniden gösterimi ile NBA yıldızı Steph Curry'nin belgesel dizisi kullanıcıların ilgisini çekmeyi başardı. Tüm bunlara rağmen Facebook, 75 milyon kullanıcının günde en az 1 dakika Watch kullandığını ifade ediyor. Yine de bu 60 saniyenin bir devamlılık sonucunda ortaya çıkması şart değil. Bu da, kullanıcı tabanın sadece yüzde 4'ünün Watch'a ilgi gösterdiğini ortaya koyuyor. Diffusion'un yaptığı bir araştırmaya göre ABD'li Facebook kullanıcılarının yüzde 50'sinin Watch özelliğinden haberi yok. Bu da marka değeri anlamında Watch'ın diğer özelliklerin çok daha gerisinde kaldığını gösteriyor.

Facebook'un yeni arayüzünün tanıtıldığı F8 konferansında şirketin ana geçim kaynağı olan Haber Kaynağı'ndan ise pek bahsedilmedi. Genç kullanıcı kitlesinin Snapchat benzeri geçicilik üzerine kurulan sosyal ağları tercih etmesi üzerine harekete geçen Facebook, Hikayeler özelliğini uygulamaya sokmuştur.

Hikayelerle birlikte güçlenen Instagram'ın ve gizlilik odağındaki skandalların ardından geçicilik ve gizlilik üzerine yoğunlaşan Mark Zuckerberg, etkinlikte bu konuya da değindi. "Gelecek Gizlilikte" ifadesini kullanan Zuckerberg, “Anladığım kadarıyla birçok insan bu konuda ciddi olduğumuzdan emin olamıyor. Şu an için gizlilik konusunda tam olarak güçlü bir itibara sahip olmadığımızı biliyorum.” şeklinde itirafta bulundu. Zuckerberg’in bu sözleri ise söylemlerin ötesine geçilemediğini ortaya koydu. Facebook, geliştirici platformu için yeni gizlilik korumalarını duyurmadığı gibi 9 aydır boş duran Güvenlik Yöneticisi koltuğunu kimin dolduracağını da daha açıklamadı. Aynı şekilde geçtiğimiz yıl duyurulan Geçmişi Sil özelliği de tanıtılmadı.

Bütün bunların yanında gençlerin verilerine izinsizce erişen Onavo benzeri Research uygulaması, veri sızıntıları ve hatalarla anılan Facebook'un bu itibarı değiştirmesi uzun zaman alabilir.

Yakın zamanda mesajlaşmaya yönelik vizyonunu paylaşan şirket, Messenger, Instagram Direct ve WhatsApp'ın uçtan uca şifrelemeye sahip yapısını birleştirmek istiyor.

Öte yandan Zuckerberg'in halka arz yaklaşırken çalışanlarına dağıttı strateji kitabında, "Eğer Facebook'u öldüren şeyler üretmezsek, başkaları üretecek."ifadelerine yer verdi.

Zuckerberg'in bu farkındalığı, Facebook'un durağan ve sürekli başkalarından özellik kopyalamakta olan yapısını değiştirebilir. Eğer gerçekten kullanıcı tabanını dinlemeyi başarabilir ve güvenli bir sosyal ağ üretebilirse, Facebook'un satın almalardan ve kopyalamalardan daha fazlası olabileceğini söyleyebiliriz. O zamana kadar başkalarının orijinal fikirlerine ve satın aldığı uygulamalar bel bağlayan bir şirket olarak anılmayı sürdürecek.

Sahne Medya
Sahne Medya

01-01-1970 02:00:00

Sizi Arayalım
X
FORMU DOLDURUN
SİZİ ARAYALIM
Kampanyalardan Telefon, Sms ve Mail yoluyla haberdar olmak ister misiniz?