Anasayfa Medya Haberler Instagram Algoritması Nasıl Çalışıyor?

Instagram Algoritması Nasıl Çalışıyor?

Instagram Algoritması Nasıl Çalışıyor?

İşte Herkesin Merak Ettiği Sorunun Cevabı

Son günlerde yaptığı açıklamalarla dikkatleri üzerine çeken Instagram CEO’su Adam Mosseri, kullanıcıların uzun zamandan beri merak ettiği, Instagram algoritmalarının çalışma biçimini açıkladı. İşte Mosseri’nin bize verdiği şifreler:

Dünyanın her yerinden bir milyarı aşkın insanın kullandığı, kullanmayanların dahi bilgi sahibi olduğu Instagram uygulaması ile ilgili pek çok tartışma mevcut. Bunlardan biri de Keşfet sayfasında karşımıza çıkan gönderilerin nasıl ve neye göre belirlendiği. Hemen hepimiz bunun bir algoritma tarafından belirlendiğini biliyoruz. Ancak bu algoritmanın nasıl çalıştığı çoğumuz için bilinmez bir durum. Yayınladığı bir blog yazısında Adam Mosseri bu algoritmanın çalışma prensiplerini bizlerle paylaştı. 

Adam Mosseri tek bir algoritmadan değil aynı anda birçok algoritmadan faydalandıklarını belirttiği yazısında, kullanıcılardan alınan binlerce verinin değerlendirildiğini ve bu sayede keşfet ve akış sayfasının şekillendiğini anlattı. Bildiğiniz gibi akış sayfamızdaki gönderilerin yarısını bile görme şansımız olmuyor.

Algoritma, Hangi Instagram Gönderilerini Göreceğimize Nasıl Karar Veriyor?

Instagram her biri farklı amaçlarla oluşturulmuş, birçok algoritmanın ortak sonuçlarından faydalanarak gönderi akışımızı belirliyor. Hangi gönderiyi göreceğimizde önemli olan kriterlerden bazıları, gönderinin popülaritesi, paylaşan hesabın kullanıcı hesabı ile uyumu, kullanıcının beğeni alışkanlıkları ve ortak etkileşime geçilen hesaplar ve hangi hesapların gizlendiği gibi unsurlardan oluşuyor. Bu algoritmalar yalnızca ve yalnızca kullanıcılardan gelen veriler sayesinde sonuçlarını şekillendiriyor. Yani Instagram’da yaptığınız her şey sanki sonsuzlukta yankılanıyor ve size nelerin gösterileceğini belirliyor.

Adam Mosseri, kullanıcıların sağladığı verilerin gösterilecek gönderilerin tespiti için tek başına yeterli olmadığının da altını çiziyor. İşin bir de tahminsel algoritmalar tarafından yürütülen bir tarafı var. Bunlar kullanıcıların bir şekilde etkileşime girebileceği gönderileri tahmin yoluyla öne çıkartıyor ve size gösterilmesini sağlıyor. Elbette bu durum varsayımsal şekilde gerçekleşiyor.

Eğer hiçbir şekilde beğenmediğiniz, paylaşmadığınız ve kaydetmediğiniz türde görsellerin neden ısrarla karşınıza çıktığını merak ediyorsanız ve Instagram hesabınızda temiz bir sayfa açmak istiyorsanız Keşfet sayfanızı sıfırlayabilir ve her şeye yeniden başlayabilirsiniz.

Sahne Medya
Sahne Medya

14-06-2021 08:09:20

Sizi Arayalım
X
FORMU DOLDURUN
SİZİ ARAYALIM
Kampanyalardan Telefon, Sms ve Mail yoluyla haberdar olmak ister misiniz?