Anasayfa Medya Haberler Google Reklam Maliyetleri Nasıl Düşürülür?

Google Reklam Maliyetleri Nasıl Düşürülür?

Google Reklam Maliyetleri Nasıl Düşürülür?

Dijital dünyanın her geçen gün hayatımızda daha da etkili olması sonrası firmalar da tanıtımlarını bu mecraya kaydırmaya başladı. Dijital pazarlamada en çok kullanılan mecralardan biri kuşkusuz Google Ads reklamları. Peki reklam oluştururken, yönetirken hangi noktalara dikkat edilmesi gerekiyor, maliyet nasıl düşürülür, reklam kalitesi için ipuçları nelerdir gibi sorularınız yazımızda.

Reklam Oluştururken Nelere Dikkat Edilmeli?

Amacın Belirlenmesi

Reklamlara başlamadan önce hedefin, amacın net olarak belirlenmesi gerekiyor. Amaç siteye gelen ziyaretçi sayısını artırmak ise, en çok ziyaretçi çeken anahtar kelimeler tespit edilmeli ve bunlara yönelmeli.

Amaç müşteri çekmek ise dönüşüm ve satış amaçlı kullanıcının ilgisini satın alma, rezervasyon yapma, arama gerçekleştirme gibi aksiyona geçirici reklam metinleri, anahtar kelimeler ve bannerlar kullanılması gerekir.

Reklamın yönleneceği sitede reklamda verilen mesaja uygun içerik bulunması da hem hedef kitlenin reklamdan hemen çıkma oranını düşürür, hem de güvenirliği artıracağı için satın almaya giden süreci kısaltacaktır.

Hedef Kitle Analizi

Reklam oluşturmadan önce hedef kitlenizi netleştirmeniz gerekir. Hedef kitleyi detaylı olarak bilmek ve anlamak yanlış kitleye reklam gösterilmesine engel olur ve bu da reklam maliyetinizi düşürür. Hedef kitleyi doğru belirlemenin bir önemi de, reklamınızın gösterilmesini istemediğiniz kullanıcıları negatife alarak hedeflediğiniz kullanıcılara daha uygun maliyetlerle reklamlarınızı gösterme imkanına kavuşursunuz.

Rakip Analizi

Reklam verenlerin en çok dikkat etmesi gereken noktalardan biri de rakip analizidir. Reklam verenler reklam kampanyasını oluşturmadan önce arama ağı reklamlarını inceleyerek rakiplerini, reklam modellerini ve organik arama sonuçlarını analiz ederek reklam kurgusu oluşturmalıdır. Böylece reklam kampanyanızda hangi anahtar kelimelerin kullanılması gerektiğini bilecek, kullanılmaması gereken anahtar kelimeler hakkında bilgi sahibi olacak ve reklam maliyetlerini düşürebileceksiniz.

Anahtar Kelime Planlayıcı'yı kullanarak reklam çıkacağınız anahtar kelimeler, rakipler, tıklama başı maliyeti ve anahtar kelime rekabet oranlarını görebilmek mümkün. Anahtar Kelime Planlayıcı yardımıyla tıklama başı maliyetlerinin düşük; ancak aranma hacminin yüksek olduğu anahtar kelimeleri tespit ederek listenize ekleyebilir ya da yeni bir liste oluşturabilirsiniz. Üstelik Google Anahtar Kelime Planlayıcı ücretsiz bir araçtır.

Etkili Başlıklar Kullanmak

Reklam başlığı ve açıklama metinlerinde anahtar kelimeleri kullanmak en önemli ayrıntı olarak öne çıkıyor. Bunun yanında diğer bir önemli nokta, başlık ve açıklama kısımlarında kullandığınız reklam metinleri, reklamı yönlendirdiğiniz siteyle alakalı olmalıdır. Kullanıcılar aradığı sonuca uygun metni görmediği zaman hemen siteyi terk eder. Bu da hem hemen çıkma oranını yükseltir hem de kalite puanınızı düşürür.

Reklamlarınızdan geri dönüşüm oranını artırabilmeniz için Google Ads kalite puanınızın da yüksek olması gerekir. Kalite puanı, reklam grubunuzda yer alan her anahtar kelime için 1-10 arasında bir değerle belirlenen reklamın alaka düzeyini ölçümleyen bir puandır. Kalite puanı reklamlarınızın konumunu ve her bir tıklama için ne kadar ödeyeceğinizi belirler.

Kalite puanınız ne kadar yüksek olursa, reklamlar için verdiğiniz teklif düşük olsa da üst sıralarda yer almanız mümkün. Kalite puanınızı artırabileceğiniz birçok metrik vardır. Kalite puanını artırmak hem reklamlarınızın üst sıralarda gösterilmesini sağlar hem de tıklama başı maliyetleri düşürür. En önemlisi ise web sitenizin SEO denetiminin doğru bir şekilde yapılmış olması gerekmektedir.

Yeniden Pazarlama

Geri dönüşümü artırmanın bir diğer yolu da sitenize yeniden pazarlama kodu ekleyerek Google Ads ile sitenize gelmiş olan ziyaretçileri farklı sitelerde dolaşırken de tekrar sitenize çekmektir. Google Ads reklamlarında yeniden pazarlama etiketleri kullanılması durumunda, daha fazla satın almaya hazır ziyaretçileri sitenize çekebilirsiniz. Ayrıca daha önce sitenize giren kullanıcıya reklam gösterdiğiniz için de ilgili kitleye daha uygun maliyette reklam göstermiş olursunuz.

Web Sitesinin Mobil Kullanıma Uygunluğu

Ülkemizde mobil cihaz kullanım oranları % 90’nın üzerine ulaşmış durumdadır. Bu nedenle Web sitelerinin mobil uyumluluğu reklam sürecinde de dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri olarak öne çıkmaktadır. Mobil kullanıma uygun olmayan sitelere yönlendirilen reklamlardan hem düşük performans elde edilir hem de kullanıcının hemen çıkma oranı artış gösterir ve bütçenin yanlış kullanılmasına neden olunur.

Site Açılış Hızı Kontrolü

Reklamları oluşturmadan önce dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli husus da page speed testidir. Site açılış hızı düşük sitelere reklam yönlendirmek kullanıcının siteye ulaşmadan çıkmasına ve reklam bütçenizin boşa kullanılmasına sebep olur. Reklama başlamadan önce site açılış hızlarının yükseltilmesi önemli. Çeşitli sayfa hızı kontrol araçlarından açılış hızlarını test etmek mümkündür.

Reklam Vermeden Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Anahtar Kelime Optimizasyonu

Reklamınızın gösterimi için eklediğiniz anahtar kelimelerin farklı versiyonları dönüşümü artırabilir. Arama terimlerini kontrol ederek dönüşüm ve trafik sağlayan aramalar anahtar kelimelere eklenebilir.

Negatif Anahtar Kelime Optimizasyonu

Reklam verenlerin gözden kaçırdığı, ihmal ettiği önemli bir nokta da negatif anahtar kelimelerdir. Reklamınızın gösterilmesi için eklediğiniz anahtar kelimeler bazen yakın ama işinizle veya verdiğiniz hizmet ile ilgisiz kelimeleri tetikleyebilir. Bu nedenle bu kelimeler size fazladan maliyet oluşturur ve dönüşüm/sipariş oranını düşürür. Anahtar kelimelerinin hem genel olarak hem de anahtar kelime düzeyinde kontrol edilmesi ve gereksiz kelimelerin negatif anahtar kelime listesine eklenerek bu ihtimal ortadan kaldırılmalıdır.

Görüntülü Reklam Ağı / Yeniden Pazarlama Yerleşimleri

Görüntülü reklam ağı veya yeniden pazarlama kullanıyorsanız reklamlarınızın yerleşimlerini (gösterildiği siteleri) kontrol etmeniz mümkün. Bu durumda gereksiz ve ilgisiz sitelerde reklamın gösterilmesini engelleyerek maliyeti düşürebilirsiniz.

Dönüşüm / Sipariş / Telefon Araması Takibi

Reklamları oluştururken amacınıza uygun bir dönüşüm hedefi planlamanız gerekir. Amacınız satın alma ise her satın almayı bir dönüşüm ya da sepete eklemeyi bir dönüşüm olarak belirleyebilirsiniz. Amacınız telefon araması ise her telefon araması butonuna tıklamayı bir dönüşüm hedefi olarak belirleyebilirsiniz. Oluşturduğunuz dönüşüm takibi ile size dönüşüm getiren – getirmeyen kanalları ve anahtar kelimeleri tespit edebilmeniz mümkün. Böylece dönüşüm getirmeyenlerden maliyeti getirenlere kaydırarak reklam bütçenizi de çok doğru bir şekilde kullanmış olursunuz. Böylece aynı bütçe ile geri dönüşüm oranını artırabilirsiniz.

Lokasyon Takibi

Reklamlarınızda lokasyon takibi ile hangi ilden ne kadar dönüşüm aldığınızı hangi illerden dönüşüm almadığınızı ölçerek yine dönüşüm takibindeki gibi sipariş aldığınız illere ağırlık vererek maliyet artırmadan Google reklamlarından aldığınız verimi artırmanız mümkün olur. Dönüşümün sıklığına, maliyetine göre de illere göre teklifleri detaylandırabilirsiniz.

Cihaz Takibi

Google Ads üzerinden satın alma gerçekleştiren müşterilerinizin masaüstünden, mobil cihazdan veya tabletten geldiğini öğrenmek, gelen dönüşümlere göre mobil/masaüstü/tablet teklif oranlarını ayarlamak reklam bütçenizin boşa gitmesini önleyecektir. Örneğin; mobilden aranmaya daha müsait bir işletme iseniz masaüstü tekliflerini düşürebilirsiniz. Ya da sitenizde sipariş süreci uzun ise ve mobilden gelecek ziyaretçilere daha az ücret ödemek istiyorsanız mobil tekliflerini düşürebilirsiniz.

Demografi

Oluşturduğunuz reklam kampanyasında demografik olarak hangi yaş aralığından ve cinsiyetten dönüşüm sağladığınızı kontrol ederek performans aldığınız yaş grubunun tekliflerini artırabilirsiniz. Maliyeti yüksek olup dönüşüm alamadığınız yaş aralığını kampanyanızdan hariç tutabilir ya da teklifini düşürebilirsiniz.

Reklam Zaman Planlaması

Kampanyalarınızın gün ve saat bazında performansını görmek için reklam zaman planlamasını kullanabilirsiniz. Belirleyeceğiniz kriterlere göre daha çok performans aldığınız zaman diliminin tekliflerini artırabilir, düşük performans aldığınız zaman diliminin tekliflerini de düşürebilirsiniz. Böylece reklam bütçenizi maksimum bir şekilde kullanabilme imkanına kavuşursunuz.

Google Reklam Maliyeti Düşürme Rehberi'nde saydığımız tüm noktalara dikkat edilmesi durumunda reklam kampanyalarınız en iyi şekilde optimize edilir, bütçeniz en verimli şekilde kullanılarak reklamlarınızdan daha çok geri dönüşüm elde etmiş olursunuz.

Sahne Medya
Sahne Medya

01-01-1970 02:00:00

Sizi Arayalım
X
FORMU DOLDURUN
SİZİ ARAYALIM
Kampanyalardan Telefon, Sms ve Mail yoluyla haberdar olmak ister misiniz?