Anasayfa Medya Haberler TikTok ve Twitch’in Yayıncılıkta Yarattığı Büyük Dönüşüm

TikTok ve Twitch’in Yayıncılıkta Yarattığı Büyük Dönüşüm

TikTok ve Twitch’in Yayıncılıkta Yarattığı Büyük Dönüşüm

İnternet ve sosyal medyada her geçen gün daha büyük para trafiği yaşanıyor ve yasal otoriteler son dönemde gözünü bu mecralara çevirmiş durumda. Özellikle çok fazla abonesi olmayan Twitch hesapları üzerinden dolaşan binlerce dolarlık ticaret otoriteleri harekete geçiriyor. TikTok’la birlikte geri dönüşü olmayan çok fazla değişim yaşandı. Reklam destekli influencer modelinin yerini canlı yayında ödül toplamaya çalışan içerik üreticileri aldı ve daha fazla ödül toplamak için yapılmayan şey kalmadı. Dolandırıcılık yapan da var, kist ameliyatı için bağış toplayıp göğüslerine silikon taktıran da… Sosyal Medya Reklamları, Web Tasarım, Grafik Tasarım, SEO ve dijital pazarlama gibi çok sayıda alanda en yakın çözüm ortağınız Sahne Medya, TikTok ve Twitch’in yarattığı dönüşümü sizler için yazdı.

Her sosyal medya platformu kullanıcılarının sıkılmamasını ve sürekli olarak eğlenceli bir içerik bulabilmesini ister. Bunun için de her mecra içerik üreticilere yani influencerlara muhtaçtır. Onlar ne kadar kaliteli ve eğlenceli içerik yayınlarlarsa platformlar da topladıkları kullanıcılar üzerinden daha çok reklam geliri üretirler. Bu durum haliyle fenomen statüsü kazanan içerik üreticilere büyük paralar kazandırır.

TikTok ve Twitch sayesinde sosyal medya üzerinden para kazanma modelinde büyük bir dönüşüm yaşandı. Yeni sistemde influencerlar reklam almak yerine canlı yayınlarda marifetlerini sergileyerek takipçilerinden gelen hediyeler sayesinde para kazanıyorlar.

Kimi zaman dans etmek, kimi zaman bilgisayar oyunlarını denemek ve yorumlamak, kimi zaman şarkı söylemek içerik üreticilerin canlı yayınlarda sergilediği yetenekler oluyor. Fakat artık işler başka boyuta gelmiş durumda. Her gün daha fazla insan bağışlar karşılığında birbirlerine tokat atıyor, üstlerini çıkartıyor veya normal hayatta yapmayacakları şeyler yapıyorlar.

TikTok canlı yayınında desteklemek istediğiniz yayıncıya hediyeler göndererek onlara para kazandırabiliyorsunuz. Twitch’te ise abonelik sistemi var. Tıpkı YouTube’daki gibi abone rozetleri, özel sohbet veya reklamsız izleme gibi özellikleri abonelik ücreti karşılığında kullanabiliyorsunuz.

Ameliyat Olacağım Diyerek Topladığı Bağışlarla Göğüslerine Silikon Taktırdı

Canlı yayınlarda bağış toplanabiliyor olması dolandırıcılar için de suiistimal edilmeye müsait bir durum yaratıyor. Kist ameliyatı olacağını söyleyerek takipçilerinden bağış isteyen D.Ş. isimli yayıncının topladığı para ile göğüslerine silikon taktırdığı ortaya çıktı. Üstelik bu durumu D.Ş. de itiraf etti.

Agresif Bir Gelir Modeli

Eskiden insanların sosyal medyada içerik üretmelerinin temel motivasyonu kendilerini ifade etmek, yeteneklerini sergilemek, bunun karşılığında da beğeni ve taktir görmekti. Ancak TikTok getirdiği gelir modeliyle insanları sürekli olarak daha agresif, daha sert, daha ekstrem içerikler üretmeye zorluyor.

Durum giderek anormal bir hale geliyor. Üstelik içerik üreticilerinin kazandıkları büyük paralar onlara öykünen bir kuşağın ortaya çıkmasına sebep oluyor. Hal böyle olunca bilimsel, akademik bir kariyer yerine canlı yayında daha absürd şeyler yaparak edinilmiş bir kariyer hayali daha cazip oluyor.

Canlı Yayın Esnasında Kripto Para Akışı Nasıl Denetlenebilir?

Twitch’te toplanan bağışların kripto paralar ile yapılması paranın izini takip etmeyi daha da imkansız bir hale getirdi. YouTube’da ve Instagram’da genellikle içerikler önceden yüklenmiş olduğu için kontrol altında tutulması nispeten daha kolay. Ancak Twitch ve TikTok’ta ticaretin canlı yayınlar üzerinden dönmesi denetimi zorlaştırıyor. Özellikle dikkat çekmeyeceği düşünülen az takipçili hesaplar üzerinden kara para transferi yapmak mümkün. Bakalım bu dönüşüm reklamcılığın ve yayıncılığın geleceğini nasıl etkileyecek?

Sahne Medya ile geleceğe yolculukta geç kalmamak için blog sayfamızı ve hizmetlerimiz takip etmeye devam edin.

Sahne Medya
Sahne Medya

24-01-2022 09:23:32

Sizi Arayalım
X
FORMU DOLDURUN
SİZİ ARAYALIM
Kampanyalardan Telefon, Sms ve Mail yoluyla haberdar olmak ister misiniz?