Anasayfa Medya Haberler Çocuklar İçin Korkutan TikTok Uyarısı!

Çocuklar İçin Korkutan TikTok Uyarısı!

Çocuklar İçin Korkutan TikTok Uyarısı!

Müzik videolarının dudak eşleştirilmesi ile seslendirilmesi işlerinin çokça yapıldığı TikTok gibi uygulamaların en çok gençler tarafından tercih edildiği uyarısında bulunan uzmanlar, bunun her geçen gün bağımlılık yaptığı ve platformda şiddet, cinsellik, çıplaklık, küfür ve argo kullanımı, siber zorbalık, uyuşturucuya teşvik ve cinsel istismarın tavan yaptığını ifade etti. TikTok’ta son zamanlarda terör örgütlerini övücü içeriklerin de arttığını dile getiren uzmanlar, milli ve manevi değerleri zedeleyen uygulamalara karşı gençler ve ailelerini uyardı.

Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Programları ve Öğretim Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Selman Tunay Kamer, çocuklar para kazanmak isterken milli ve manevi değerleri ayaklar altına alabildiklerini söyledi. Toplum, kültür ve eğitim üzerinde araştırmalar yaptığının altını çizen Doç. Dr. Kamer, özellikle pandemi döneminde popülaritesi artan TikTok uygulamasının özellikle gençler ve çocuklar üzerinde olumsuz etkilerinin arttığını dile getirdi.

TikTok’un eğlence amaçlı bir platform olduğunu hatırlatan Kamer, uygulamanın en önemli özelliklerinden bir tanesinin canlı yayın yapma özelliği olduğunu vurguladı. Kullanıcıların canlı yayın esnasında para kazanmak için takım hoş olmayan davranışlar içerisine girebildiğinin altını çizen Kamer, “Uygulamanın şu anda 689 milyon kullanıcısı bulunuyor. Yani çok ciddi oranda bir pazarı mevcut. Canlı yayın esnasında para kazanmak için milli ve manevi değerlerin ayaklar altına alınması noktasına gelinebiliyor.” dedi.

TikTok’ta hesaba yüklenen jetonların canlı yayın yapan kişilere para olarak aktarılabildiğini dile getiren Kamer, “Uygulamada bir jeton uygulaması bulunuyor. Hesabınıza 100 ile 10 bin jeton arasında yükleme yapabiliyorsunuz. Canlı yayınını seyrettiğiniz kişiye bu sanal hediyeleri gönderebiliyorsunuz. Bu hediyeler öpücük, gül, para yağmuru, nazar boncuğu, yat ve araba gibi hediyeler olabiliyor. Bunların da bir ücretlendirilmesi var. Bunun karşılığında da canlı yayın yapan kişi para kazanıyor.” diye konuştu.

Çocuklar İstismara Açık Hale Geliyor

Bu tür uygulamalarda çocukların siber zorbalık ya da siber şiddet yapılarak istismar edildiği uyarısında bulunan Kamer, “Bu noktada bakıldığında bu tür uygulamalar cinsellik, bir takım şiddet içerikleri, hatta terör örgütlerinin propaganda amacıyla kullandığı bir uygulama halini alabiliyor. Bu uygulamada da 13 yaş sınırlaması var ancak maalesef çocuklar yaşını büyülterek sisteme dahil olabiliyor. Canlı yayın için 18 yaş beyan etmeniz gerekiyor. Bu konuda ailelere tavsiyemiz, çocukların hesaplarında profil sekmesinde yer alan dijital özelliğine girip bir takım kısıtlamalar getirmek. En azından filtreleme özelliği getirilirse belli başla zararlı içeriklerden koruyabiliriz. Ayrıca profil hesabından özel hesap haline dönüşerek herkesi takip etme özelliği kapatılabilir. Diğer taraftan mesajlaşma kısıtlamaları da getirilebilir. Böylece en azından canlı yayın çocuğumuzun hiç tanımadığı kişiler tarafından bir takım yorumlara maruz kalmasının önüne geçilebilir. Ayrıca ekran zaman yönetimi ile de uygulamanın daha az süre kullanması sağlanabilir. Bu noktada 2 saate kadar kısıtlamalar bulunuyor.” Diye konuştu.

Challence İle Çocuklar Ölüyor

Bu tür uygulamalarda challence (meydan okuma) denilen bir akım olduğunu ve çocukların son dönemlerde bu nedenle öldüklerini ifade eden Kamer, “TikTok’a bakıldığında gençler için gerçekten çok fazla olumsuz örnekler oluşturabilecek içerikler bulunuyor. Challence (meydan okuma) akımında bir kişi bir faaliyeti yaptıktan sonra ‘sen daha ne kadar fazlasını yapabilirsin’ diyerek diğer arkadaşına gönderme yapıyor. Bu noktada en yaygın içeriklerden biri de nefes tutma challence denilen akım. Son dönemde nefes tutma challence nedeniyle çok fazla çocuğun öldüğünü gözlemliyoruz. Eğlence amaçlı bir uygulamanın amacından saparak çocuk ölümlerine, çıplaklık, cinsellik, terör örgütlerinin ağına düşmek gibi bir takım olumsuzluklara yol açabiliyor. Bu noktada ebeveynlerin çocuklarına iyi rol model olmaları gerekiyor.” Dedi.

TikTok Uygulamasını Silin

Ailelerin TikTok gibi uygulamalara konusunda bilinçli olması gerektiğine vurgu yapan Kamer, “En büyük tavsiyemiz TikTok gibi uygulamalarının silinmesi. Silinemiyorsa profil sekmesinden kısıtlamaların getirilmesi. Böylece çocukların terör örgütleri veya art niyetli kişilerin ağına düşmesinin önüne geçilmiş olur." ifadelerini kullandı.

Sahne Medya
Sahne Medya

01-01-1970 02:00:00

Sizi Arayalım
X
FORMU DOLDURUN
SİZİ ARAYALIM
Kampanyalardan Telefon, Sms ve Mail yoluyla haberdar olmak ister misiniz?