Anasayfa Medya Haberler Google Haberlerin Güvenilirliği Konusunda Kullanıcıları Uyaracak

Google Haberlerin Güvenilirliği Konusunda Kullanıcıları Uyaracak

Google Haberlerin Güvenilirliği Konusunda Kullanıcıları Uyaracak

Global çapta en çok tercih edilen arama motoru Google, bilgi kirliliğiyle mücadele için dev bir adım atmaya hazırlanıyor. Post Truth çağında en çok aradığımız şey güvenilir bilgi. Özellikle toplumsal olaylar konusunda hangi habere inanacağımızı bilemez hale geldiğimiz bu dönemde Google, güvenilir olmayan haber içeriklerine karşı bizleri uyaracak olan yeni bir özelliği test etmeye başladı. İşte dijital dünyadaki en yakın çözüm ortağınız Sahne Medya editörlerinin hazırladığı haberin detayları…

Gündelik hayatımızda sıklıkla tercih ettiğimiz arama motorları bizleri bir şekilde aradığımız içeriğe ulaştırıyor. Bu açıdan Google, Safari ve Yandex gibi oluşumlar internet deneyimimizin olmazsa olmaz birer parçası konumunda. Fakat internetin herkesin bir şekilde herhangi bir doğruluk filtresinden geçmeden istediği içeriği paylaşmasına olanak tanıyan yapısından ötürü etrafımız güvenilir olmayan bilgi yığınlarıyla dolu. Bunun önüne geçebilmek için neredeyse bütün arama motorları çeşitli güvenlik yatırımları yapıyor. Ve bu sayede kullanıcılarına daha güvenilir bir hizmet vermeye çabalıyor.

Google bu konuda yep yeni ve son derece işlevsel bir özelliği kullanıma sunmaya hazırlanıyor. Bu özelliğin hayata geçmesiyle birlikte, tıkladığınız haberin güvenilir olup olmadığını kolayca test edebilecek ve eğer söz konusu içerik güvenilir değilse bir uyarı mesajı alabileceksiniz.

Bilgiler Fact-Checking Metoduyla Doğrulanacak

Google Fact-Checking metodunu kullanacak. Yani bir haber içeriğine tıkladığınızda söz konusu içeriği başka sitelerde yer alan yazılarla kıyaslayacak. Belirgin bir farklılık gördüğünde de kullanıcıyı uyaracak.

Ancak bu noktada odaklanılması gereken bir problem var. O da son dakika gelişmeleri. Olağan koşullarda birçok siteyi tarayarak bir değerlendirme yapabilecek olan Google son dakika gelişmelerini doğrulamakta büyük ölçüde sorun yaşayabilir. Bu da bir gazetecilik başarısı sonucu herkesten önce sunulan doğru bir haberin Google tarafından güvenilmez olarak puanlanmasına neden olabilir.

Peki Yanlış Haber Daha Çoksa?

Günümüzde yanlış bilginin yayılma hızı çok daha yüksek durumda. Google çoğunluğun tercihini doğru olan haberden yana yapacağı yönünde. Ancak yanlış olan bir haber, doğru olandan daha çok sitede yayınlanırsa ne olacak sorusu halen daha zihinleri meşgul etmeye devam ediyor.

Google öncesinde de belirttiğimiz gibi global ölçekte çok sayıda insan tarafından kullanılıyor. Bu da güvenlik önlemlerini sürekli olarak en üst seviyede tutma sorumluluğunu beraberinde getiriyor. Eğer bu yeni özellik arzu edildiği gibi çalışırsa internet kullanıcıları için son derece faydalı olacaktır. Sahne Medya olarak yalnızca Web Tasarım, SEO danışmanlığı, Google ve Sosyal Medya reklam kampanyalarıyla yetinmeyip, dijital dünyada olup biten her şeyden sizleri haberdar etmeye devam ediyoruz. Bilişim dünyasında neler olup bittiğini merak ederseniz Sahne Medya blog sayfasındaki diğer içeriklere göz atabilirsiniz.

Sahne Medya
Sahne Medya

28-06-2021 14:17:09

Sizi Arayalım
X
FORMU DOLDURUN
SİZİ ARAYALIM
Kampanyalardan Telefon, Sms ve Mail yoluyla haberdar olmak ister misiniz?