Anasayfa Medya Haberler PR Nedir, Ne İşe Yarar?

PR Nedir, Ne İşe Yarar?

PR Nedir, Ne İşe Yarar?

Teknolojinin hızla geliştiği ve rekabet piyasasının baş döndürücü bir şekilde kızıştığı günümüzde, şirketlerin-markaların veya Sivil Toplum Kuruluşları’nın (STK) hedef kitlelerine sağlıklı ulaşabilmeleri giderek zorlaşıyor. Bu nedenle gerek off-line (geleneksel medya-gazete, dergi, tv, açık hava) gerekse on-line (Google, Facebook, Twitter, haber siteleri vs) mecralar, toplum üzerindeki etkileri ölçüsünde en verimli bir şekilde kullanılmalı. Ancak reklamın etkisi, gücü ve fonksiyonu da bir yere kadar. Kaldı ki bütün çabaya rağmen hedef kitle ve istenen sonuca her zaman reklamla ulaşmak mümkün olmayabiliyor. Mümkün olsa bile şirketin, markanın veya kurumun vizyon olarak seçtiği noktaya ulaşabilmesi adına yeterli gelmeyebilir. Belli bir aşamadan sonra farklı argüman ve araçların devreye girmesi gerekir. İşte o noktanın başladığı yerde PR hizmetine ihtiyaç duyulur.

Neden PR Hizmeti Almalıyım?

PR, yani Public Relations, ham tabiriyle halkla ilişkiler. Bir şirketin, kurum veya kişinin markasını tanıtma, hedef kitleye yönelik çeşitli şekillerde geliştirilen bir tanıtım ürünü ya da stratejisine PR denilmektedir. Toplum nezdinde bir yere gelmeyi kendisine vizyon olarak belirlemiş ve bu anlamda yüklendiği misyonu yerine getiren kişi, şirket, marka ve kurumlar, belli aşamalardan sonra PR’a muhakkak ihtiyaç duyar. Bazen yapılacak küçücük bir haberin etkisi, sayfa sayfa onlarca gazetede veya farklı mecrada çıkacak reklamdan çok daha etkin bir sonuç doğurabilir. Üstelik internetin toplumun yüzde 75.3’ü (2019 TÜİK verilerine göre) tarafından kullanıldığı günümüzde, bilgi kirliliği de fazlasıyla yaşanmaktadır. Sayısız gazete, televizyon, radyo ve internet portalının bulunduğu bir devirde şahıs, şirket, marka veya kurumunuz hakkında istikrarlı ve sağlıklı bir bilgi akışının olması için PR hizmetinden yararlanmanız kaçınılmaz. Geleneksel medyanın giderek gerilediği veya hızla dijitalleştiği bu devirde PR hizmeti daha fazla öne çıkmaktadır.

İtibar kazanmak veya var olan itibarınızı, imajınızı korumanızın yolu sağlıklı ve düzenli bir PR hizmeti almaktan geçiyor. Artık bütün yollar PR’a çıkıyor.

Değişen PR Stratejileri

Teknolojinin gelişmesi ve internetin yaygınlaşmasıyla birlikte geleneksel PR mecraları yavaş yavaş geride kalmaya başladı. Gün geçtikçe geleneksel PR çalışmaları yerini dijital PR’a bırakmaktadır. Dijital Pr; sosyal medya, sosyal paylaşım, arama motoru, blog, forum ve haber siteleri gibi internet araçlarının halkla ilişkiler amaçlı kullanılması faaliyetlerinin bütününe denilmektedir. İnternetin herkesin evi ve cebine girdiği bir ortamda firmaların bu alanı ihmal etmesi düşünülemez.

Dijital PR sayesinde hedef kitle ile sürekli iletişim hali mevcut olmakla birlikte, hedef kitleden gelen yorumlardan anında haber olma, birebir cevap verme veya markaya ait yapılacak açıklamalardan aynı anda birlerce kişiye ulaşmak mümkün. Bu noktada bloglar, haber siteleri ve sosyal medyanın önemi ortaya çıkıyor. Sosyal medya ile, dakikalar içerisinde sizin veya markanızın hakkında olumlu veya olumsuz bir olay birden bire herkes tarafından duyulabilir. İtibar kaybının çok hızlı yaşanabileceği sosyal medyada her konuya karşı azami derecede dikkatli olmak gerekir.

Dijital PR günümüzde firmaların ihmal etmemesi gereken bir alan olarak karşımıza çıkıyor. Bu noktada bir marka veya firmanın sosyal medyada olmaması düşünülemez. Sosyal medya, akıllı telefonlar ile hemen herkesin elinde bulunurken, yaş aralığı noktasında istediğiniz kitleye hitap etmeniz mümkün. Hem de çok cüzi miktarlarla.

Doğru PR Nasıl Yapılır?

PR çalışmalarıyla amaç;

  • Tüketici bilinci yaratma

  • Yatırımcı farkındalığı oluşturma

  • Marka bilinirliğini artırma

  • Markayı büyütme

  • Marka hakkında bilgilendirmedir.

Bu noktada firma, marka veya ürünün PR çalışmasını yapmak istediğinizde ilk olarak amacınızı doğru bir şekilde tespit etmeniz gerekmektedir. Net amaçlar, sizin için her zaman iyi bir dayanak noktası olacaktır.

İkinci olarak hedef tespitinin doğru yapılması gelmektedir. Yani ürünü doğru kişilere ulaştırmak, tanıtmak gerekiyor. Ürününüz ne kadar iyi olursa olsun hedef kitleniz doğru değilse üründen beklediğiniz satış veya performansı almanız mümkün değildir. Bu nedenle hedef kitleye uygun bir iletişim yolu bulunması gerekir.

Hedef tespitinin ardından gelen adım ise hedef kitleye ulaşacağınız aracın tespitidir. Amacınızı belirlediniz, hedef kitlenizi seçip doğru iletişim yolunu buldunuz. Şimdi yapmanız gereken ise hedef kitlenizi etkileyebilecek bir içerik üretmektir. Hedef kitlenizin vakti bu noktada önemlidir. İşadamlarına yönelik bir içeriğiniz varsa, içeriğinizde onlarca sayfa işe yaramayan bilgi vermek olumlu bir geri dönüş almanızın önüne geçer.

Sahne Medya
Sahne Medya

01-01-1970 02:00:00

Sizi Arayalım
X
FORMU DOLDURUN
SİZİ ARAYALIM
Kampanyalardan Telefon, Sms ve Mail yoluyla haberdar olmak ister misiniz?