Anasayfa Medya Haberler Rekabet Kurumu’ndan e-Ticaret Pazaryerleri Hakkında Veri Uyarısı!

Rekabet Kurumu’ndan e-Ticaret Pazaryerleri Hakkında Veri Uyarısı!

Rekabet Kurumu’ndan e-Ticaret Pazaryerleri Hakkında Veri Uyarısı!

Rekabet Kurumu tüketicilere veri gizliliği uyarısında bulunarak, bu sitelerin ücretsiz sundukları hizmetler karşılığında tüketicilerin verilerini topladığını belirtti.

Rekabet Kurumu’nun olası rekabet sorunlarının tespiti ve mücadelede etkin politika araçlarının belirlenmesi için başlattığı sektör incelemesi kapsamında hazırladığı “e-Pazaryeri Platformları Sektör İncelemesi Nihai Raporu” yayımlandı. Rapora göre, e-pazaryeri platformlarında “kendini kayırma” davranışları görülüyor. “Sıralamalarda önceliği kendi ürününe verme”, “ilişkili hizmetlerinden faydalanan satıcılara, faydalanmayan satıcılara göre haksız avantaj sağlama” ile “satıcı verilerinin kullanılması ve kendi satıcısı olduğu ürünlerde haksız avantaj sağlama” gibi durumlar söz konusu oluyor.

Müşterilere Farklı Fiyatlar

e-Pazaryeri platformlarında tüketicilere yönelik "fiyat ayrımcılığı" uygulandığı kaydedilen rapora göre, fiyat ayrımcılığı, benzer konumdaki tüketici gruplarına aynı ürün için farklı fiyatların uygulanması olarak tanımlanıyor. Böylece bazı tüketiciler, aynı ürüne diğerlerine göre daha fazla ödeme yapıyor.

e-Pazaryeri platformları tarafından uygulanan sadakat programlarıyla tüketicilere, puan/ hediye kuponu kazandırılarak ilgili pazaryerindeki alışverişlerde harcayabilme, bedava kargo imkânı gibi ayrıcalıklar veriliyor. Sadakat programları, tüketicilerin o platforma bir alternatif aramasından ya da çoklu erişim tercihlerinden caymalarına neden oluyor.

Ücretsiz Hizmet Karşılığı Veri Toplama

e-Pazaryerlerinin, tüketicileri platforma çekebilmek için bazı hizmetlerini “ücretsiz” olarak sunduğu bildirilen rapora göre, burada kullanılan “ücretsiz hizmet” ifadesi yanıltıcı olabiliyor. Platformlar, "ücretsiz" sundukları hizmetlerin karşılığında tüketici verilerini topluyor. Yani aslında tüketiciler bu hizmetlerin karşılığında verileriyle bir ödeme yapmış oluyor.

Platformlar, topladıkları tüketici verisi arttıkça hem onların tercihlerini daha doğru tahmin edip pazarlama stratejilerini geliştiriyor hem de tüketicilere yönelik reklamları daha iyi seçebiliyor. Tüketiciler ise “ücretsiz” sunulan hizmetlerin cazibesine kapılarak, verilerini paylaşma noktasında dikkatsiz davranabiliyor.

e-Pazaryerleri, tüketicilerden ad ve soyadı, e-posta adresi, telefon numarası, adres bilgisi, doğum günü, tanışma, evlilik ve nişan yıl dönümü tarihleri, banka ve kredi kartı numarası, ses, sosyal medya yazışma ve şikayet kayıtları, IP adresi, internet sitesi şifre bilgileri, üyelik tarihi, alışveriş geçmişi, anket ve çerez (cookie) kayıtları temel olmak üzere oldukça geniş bir yelpazede veri topluyor.

Rapora göre, tüketici tercihlerini etkileyen en önemli unsurlar arasında yorumlar bulunuyor. Bu yorumlardan olumsuz olanları alt sıralara gizlenirken, sahte yorumlar da yer alabiliyor.

Sahne Medya
Sahne Medya

21-04-2022 14:39:01

Sizi Arayalım
X
FORMU DOLDURUN
SİZİ ARAYALIM
Kampanyalardan Telefon, Sms ve Mail yoluyla haberdar olmak ister misiniz?