Anasayfa Medya Haberler Google’dan İnterneti Hızlandıracak Adım

Google’dan İnterneti Hızlandıracak Adım

Google’dan İnterneti Hızlandıracak Adım

Sahne Medya olarak dijital dünyadaki bütün gelişmeleri yakından takip edip size ulaştırmaya devam ediyoruz. Bu haberimiz kullanıcıların yüzünü güldürecek türden. Günümüzde kullandığımız internet hızı geçmiş yıllarla kıyaslanmayacak kadar arttı. Ancak artan tek şey hızımız değil. Beklentilerimiz ve ihtiyaçlarımız da aynı hızla artmaya devam ediyor. Kullanıcıların yüksek hız beklentilerini karşılamayı öncelikleri arasına alan Google, internetteki veri akışını nasıl hızlandıracakları sorusunun cevabını aramaya çoktan başladı bile. Alınan bilgilere göre bundan sonra yıllardık kullanılagelen TCP yerini, “QUIC” protokolüne bırakacak. İşte detaylar:

Google uzun yıllardan bu yana internet üzerindeki veri akışını sağlayan TCP protokolünde değişikliğe gitmenin planlamasını yapıyordu. Son edinilen bilgiler artık düğmeye basıldığı yönünde. Google bu standart protokolün yerine artık daha hızlı ve güvenli olduğu düşünülen QUIC (Quick UDP Internet Connections protokolüne geçmeye hazırlanıyor.

Bu yeni protokolün proje mühendisleri arasında yer alan Yana Iyengar, mevcut internet ulaşım ekosisteminin modası geçmiş bir halde olduğu ve bundan ötürü daha gelişmiş teknolojilerle yer değiştirmesinin zamanının geldiği fikrinde. QUIC hali hazırda kullanılmakta olan TCP’nin aksine akışı sağlanan verilerin ağ üzerinde sadece şifrelenmiş şekilde aktarılmasını sağlayacak.

Bunun yanı sıra kullanılması planlanan özel bir teknoloji sayesinde kayıp veri paketleri son derece hızlı bir biçimde kurtarılabilecek. Bu da bize daha yüksek bir bağlantı hızı sağlanacağı anlamına geliyor.

Devletler Bu Durumdan Çok Hoşlanmayabilir

QUIC protokolünün hayata geçmesinin ardından hiçbir veri, şifrelenmemiş şekilde aktarılamayacak. Bu da kullanıcılar için kişisel bilgilerinin gizliliğinin ve güvenliğinin artması demek. Bu protokol küresel çapta kullanılmaya başlandığında, interneti hiç olmadığı kadar hızlı ve hiç olmadığı kadar güvenli şekilde kullanmaya başlayacağız. Fakat bu devletlerin ve bazı kurumların kişisel kullanıcılara ait verilere ulaşmasını eskisinden çok daha zor bir hale getirecek. Bu bireysel kullanıcıları mutlu etse de dünyanın her yerinden otoriter devletlerin bu durumdan çok da hoşlanmayacağını tahmin etmek pek de zor değil.

Google, QUIC protokollerinin 2021 yılının sonbahar mevsimine kadar tamamlanacağını ve hemen arkasından uygulanmaya başlanacağını belirtiyor. QUIC desteği almak isteyenler Chrome tarayıcılarının test versiyonlarında bunu zaten deneyimlediler.

Yeni dönem Google’ın internet evreninde kapladığı yerin ve önemin artmaya devam edeceğini gösteriyor.

Google’la ilgili gelişmeleri merak ediyorsanız şu içeriklerimiz de ilginizi çekebilir:

www.sahnemedya.com/google-etkinlik-gecmisi

www.sahnemedya.com/google-kripto-para

Sahne Medya
Sahne Medya

07-06-2021 07:41:32

Sizi Arayalım
X
FORMU DOLDURUN
SİZİ ARAYALIM
Kampanyalardan Telefon, Sms ve Mail yoluyla haberdar olmak ister misiniz?